Wellantcollege opent 'de Bibliotheek op School'

Gepubliceerd op: 12 januari 2017 08:44

Dinsdag 10 januari is op het Wellantcollege in de wijk Vathorst de Bibliotheek op School geopend. Onder de naam 4YOU! kunnen de leerlingen van de groene praktijkschool nu aantrekkelijke boeken vinden om te lenen en te lezen. Deze Bibliotheek op School is dankzij een subsidie van de Stichting Lezen tot stand gekomen.

In 2015 vond het eerste gesprek plaats tussen de specialist Voortgezet Onderwijs van de Bibliotheek Eemland Diny Scheper en de docenten van het de sectie Nederlands. De docenten zagen ook het belang van lezen in en kwamen direct in actie. Van een jaarlijks bezoek aan de bibliotheek gingen de leerlingen nu eens in de zes weken naar de bibliotheek, alle leerlingen kregen een bibliotheekpas en binnen de Nederlandse les werd er tien minuten gelezen.

Daarnaast begon de Bibiotheek Eemland met het jaarlijks organiseren van de voorleeswedstrijd in de eerste klassen en doen de leerlingen van de tweede klassen nu mee aan de Weddenschap, een laagdrempelige campagne om leerlingen aan het lezen te krijgen. In april zal de schrijfster Natasza Tardio de derde klassen bezoeken. 

Verder doet de school mee aan de Monitor, een meetmethode voor het meten van het leen- en leesgedrag van de leerlingen, en de komende twee jaren doet de VU in Amsterdam onderzoek naar het leesklimaat op school.

De docenten krijgen scholing en begeleiding van Kees Broekhof zelf. Ook zal een medewerker van de bibliotheek een paar uur per week over de vloer komen om de jongeren enthousiast te maken en te houden.