Kinderboekenfestival

17 oktober 2021, van 13:00 tot 16:30 | Het Eemhuis | v.a. 7 jaar

Kosten: Vroege vogel: €10,- | Normaal: €12,50

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Tosca Menten

We sluiten de Kinderboekenweek feestelijk af met het grootse Kinderboekenfestival. Het thema van dit jaar is: Worden wat je wil.

Weet jij al wat je worden wil? Ben jij een kunstenaar, toneelspeler of muzikant in de dop of ga je liever bruggen bouwen? Wil je rustig op een zolderkamertje tekenen of schrijven? Of wil jij als eerste astronaut voet zetten op Mars? Ontdek je mogelijkheden op het Kinderboekenfestival Worden wat je wil. Met optredens van niemand minder dan Tosca Menten, Govert Schilling, Mijke Pelgrim en een bekroonde illustrator.

Kies uit 9 workshops, en doe inspiratie op voor jouw toekomst! 

Iedereen gaat naar huis met een goodiebag, een geprikkelde fantasie en genoeg inspiratie voor een creatieve herfstvakantie!

Verboden voor ouders

Sorry ouders en verzorgers, we weten dat jullie je verheugen op het festival, maar het festival is écht alleen voor kinderen. Ouders komen alleen halen en brengen. 

Aanmelden

Om aan te melden vul je een formulier in met daarop voorkeuren voor de workshops, een telefoonnummer waarop de ouders te bereiken zijn, naam van vriendjes of broer/zus waarmee je samen ingedeeld wil worden, en eventueel belangrijke informatie zoals een allergie.

Let op! Vul voor elk kind apart een formulier in. Daarna kun je via een link naar het betaalscherm om de aanmelding definitief te maken. 

De vroege vogel actie loopt t/m 13 oktober


Programma

Alle kinderen krijgen de voorstelling van Tosca Menten te zien, en kunnen daarnaast twee workshops kiezen. Ouders/verzorgers komen alleen brengen en halen en zijn tijdens het festival telefonisch bereikbaar. Alle kinderen worden van tevoren ingedeeld en krijgen bij de inloop een kaart met hun programma en belangrijke gegevens.

Voorstelling De Chocoladetandarts

Doldwaze voorstelling door Tosca Menten en haar band. (de schrijver van Dummie de Mummie)
Denk je nou echt dat Tosca Menten al haar verhalen zelf verzint? Wel nee! Dat doen al die personages in haar hoofd. En het is de hoogste tijd om hen een keer in het echt te ontmoeten. In deze voorstellingen vol grappen, grollen en liedjes laat Tosca hen opdraven. Laat je verrassen, luister en zing vooral met hen mee!

Hoe word ik astronaut? - Govert Schilling

Govert Schilling is wetenschapsjournalist en weet alles over de maan, de planeten en de sterren. André Kuipers is astronaut. Hij woonde en werkte in totaal 204 dagen in het internationale ruimtestation ISS. Samen schreven ze het ultieme handboek voor toekomstige ruimtevaarders, boordevol interessante weetjes en feiten. Voor alle kinderen die dromen van reizen door de ruimte, of daar gewoon meer over willen weten komt Govert Schilling naar het festival om daar alles over te vertellen!

Workshop illustreren door Mylo Freeman

Hoe gaat een illustrator eigenlijk te werk? Hoe lees je een boek als je weet dat je daar de afbeeldingen bij gaat maken? Leer alles over het beroep van illustrator, en krijg tekenles van een professional!

Ali’s boot: workshop bij het kinderboek van Sadik Kwaish Alfraji

Ali woont in Irak, maar het allerliefst zou hij ergens anders zijn. Zijn oom Sadik woont in Nederland. Ali schrijft hem een brief en tekent een boot. “Ik zou willen dat deze boot mij naar jou toe kon brengen” schrijft hij erbij. Sadik is een kunstenaar. Van Ali’s brief maakt hij een kunstwerk en een kinderboek. Zijn kunstwerken over toekomstdromen, reizen, verlangens en herinneringen zijn nu te zien bij Kunsthal KAdE. Op het festival krijg je een creatieve workshop waarbij je het verhaal van Ali’s boot te horen krijgt en zelf een boot met toekomstwensen gaat vormgeven. 

Hoe word ik schrijver? - Mijke Pelgrim

Mijke Pelgrim schreef de populaire boeken over brugklasser DEX. Een verhaal over DEX verscheen ook in een speciaal boek voor de Kinderboekenweek. Mijke is naast jeugdboekenschrijver ook leerkracht en geeft schrijflessen. Als geen ander kan ze jou helpen met verzinnen en schrijven, vol goeie ideeën ga je aan de slag!

Workshop theater – De baas van Nederland!

Wat zou jij willen zijn?
Een olifant, superheld, kunstenaar, de baas van school, de baas van Nederland?! Gelukkig is in theater alles mogelijk. Wij kunnen alles zijn! In de theaterworkshop gaan we het hebben over wat je het liefst zou willen zijn en dan….. gaan we dat spelen. Voor heel even kun je van je dromen werkelijkheid maken.

Workshop muziek – Ik ga bij het circus!

Erik weet nog niet zo goed wat hij worden wil, maar hij weet wel dat hij bij het circus wil gaan werken. Hij is al druk aan het oefenen op het slappe koord, maar hij valt er steeds weer af. Au! En voor acrobaat lijkt hij ook niet in de wieg gelegd. Moet hij dan toch maar clown worden of misschien wel dirigent van het orkest? Of kun je ook paard worden? In deze workshop gaan we zingen, bewegen en muziek maken en misschien ben jij wel de dirigent van het orkest. 

Workshop dans – Doe mee met de beroependans!

Weet jij al wat je later wil worden? Of heb je totaal nog geen idee? Geen probleem! Samen met dansdocent Juliet verwerken jullie diverse bewegingen die bij beroepen horen in een echte choreografie! Misschien wil je daarna wel danser worden, of dansleraar!

Workshop beeldend – Alle kunstenaars opgelet!

De mouwen kunnen opgestroopt worden. In deze workshop kun je ontdekken of jij misschien later kunstenaar wilt worden! Onder begeleiding van kunstenares Judith Hofstee maak je een heus unstwerk voor thuis. In een echt atelier staan de ezels al klaar en ga je schilderen! 

Workshop Lego: Bruggenbouwer!

Tijdens deze workshop leren de kinderen hoe echte bruggen worden gebouwd. Met hulp van onze Medialab docent en een enorme hoeveelheid gele LEGO-stenen gaan de leerlingen in teams onderzoeken hoe een goede brug in elkaar zit. Hier komt natuurlijk wel een stukje natuurkunde bij kijken… Hoe zorg je ervoor dat een brug opgewassen is tegen alle elementen? Hoe overbrug je grote hoogtes en lange afstanden? Wat zijn de beste technieken om een brug stevig te bouwen, zodat hij niet instort? Maar ook goede samenwerking is belangrijk: taakverdelingen maken, samen probleemoplossend denken en overleggen. De teams gaan de strijd met elkaar aan in the Yellow LEGO Challenge, om uit te zoeken wie de allerbeste bruggenbouwers zijn! 

Randprogramma

- Lekker swingen met DJ Max
- Entertainment door MBO-Amersfoort
- Beroepen-speurtocht door de bieb
- Tentoonstelling van de Zilveren Griffels
- Limonadebar

Foto: Hannah van Herk