Thema-inloopspreekuur IDO: Overheidsapps

17 oktober 2022, van 14:00 tot 15:30 | de Bibliotheek Baarn

Kosten: gratis

Contact met de overheid gaat steeds meer digitaal. Er zijn inmiddels diverse apps die dit makkelijker maken en ook veiliger. Tijdens het Thema-inloopspreekuur kunnen we je op weg helpen. Ook als je andere vragen hebt over de digitale overheid, ben je welkom. Maandag 17 oktober van 14.00 tot 15.30 uur in de Bibliotheek Baarn.

Met onderstaande handige apps kun je het jezelf een stuk makkelijker maken. Alle apps zijn terug te vinden in Google Play en de App Store

DigiD
Met je DigiD kun je inloggen op verschillende websites van de overheid en ook op websites van bijvoorbeeld je zorgverzekeraar. Je DigiD bestaat uit een inlog, een wachtwoord en vaak ook een SMS ter bevestiging. Met de DigiD app wordt inloggen een stuk makkelijker en gaat het bovendien op een veilige manier.

Berichtenbox
Alle digitale overheidspost bij elkaar. Eenvoudig en veilig de post lezen van bijvoorbeeld de gemeente of belastingdienst. Inloggen met de app DigiD (zie boven)

MijnGegevens
In deze app kun je de persoonlijke gegevens die de overheid heeft geregistreerd snel inzien. Bijvoorbeeld inkomensgegevens of wanneer de volgende APK is. Belangrijke data, zoals de verloopdatum van een paspoort, kunnen direct aan de agenda toegevoegd worden. Alleen te gebruiken in combinatie met de app DigiD (zie boven)

Aangifte Inkomstenbelasting
Is je situatie niet veranderd en verwacht je dat de vooraf ingevulde gegevens door de Belastingdienst volledig en correct zullen zijn? Doe dan je belastingaangifte via deze app. Je doorloopt een paar simpele stappen, controleert alle gegevens goed en voltooit je aangifte.

KopieID
Soms moet je een kopie van je identiteitsbewijs of paspoort afgeven. Denk bijvoorbeeld aan het huren van een auto, bij een bezoek aan een hotel of bij het afsluiten van een telefoonabonnement. Er kan misbruik worden gemaakt van jouw gegevens. Met de app KopieID kun je gegevens zoals je BSN-nummer verbergen. Zo bescherm je je persoonsgegevens.

Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane
Deze app geeft je betrouwbare reisinformatie en reisadvies over je bestemming. Wat mag je wel en niet meenemen in je bagage als je terug naar Nederland gaat? Wat doe je als in nood bent? Handige informatie over het omrekenen van valuta en een bonnenboekje om aan te tonen dat je de dure producten in je bagage al voor de reis had gekocht en dus geen invoerbelasting hoeft te betalen.

Stop Heling
In deze app kun je jouw waardevolle spullen registeren. Deze gegevens kun je dan gebruiken als je aangifte wilt doen van diefstal of om jouw verzekeraar te informeren. Daarnaast kun je ook controleren of iets dat je tweedehands wil kopen niet gestolen is, door het serienummer te controleren.

Vragen over bovenstaande apps of hulp nodig?

We helpen je gratis. Kom gewoon langs bij het Thema-inloopspreekuur, je hoeft geen afspraak te maken.