Abdelkader Benali en Lamia Makaddam over Nieuwe verhalen en vreemdelingen

19 september 2020, 20:00 | de Bibliotheek het Eemhuis en online

Kosten: € 7,50 fysiek € 4,00 (online)

Kom zaterdag 19 september in de Bibliotheek het Eemhuis kijken en luisteren naar Abdelkader Benali en Lamia Makaddam tijdens deze avond met het thema 'Nieuwe verhalen en vreemdelingen'. Interviewer: Oscar Kocken

Op meeslepende wijze vertelt Abdelkader Benali in zijn laatste boek De vreemdeling. Racisme uitgelegd aan onszelf over zijn persoonlijke ervaringen met vreemdelingenhaat en discriminatie. Benali laat zien hoe racisme en tolerantie de afgelopen veertig jaar zijn veranderd. Met de Franse denker Emmanuel Levinas in het achterhoofd vraagt hij of we gevoelig kunnen blijven voor het vreemde dat steeds weer andere vormen aanneemt, maar er toch altijd al is. Op meeslepende wijze vertelt Benali over zijn persoonlijke ervaringen met vreemdelingenhaat en discriminatie. Abdelkader Benali (Marokko, 1975) is een van de bekendste Nederlandse schrijvers. Hij schreef romans, verhalen, poëzie, toneel en journalistieke teksten. Bruiloft aan zee is zijn bejubelde en bekroonde debuut uit 1996. In september 2015 werd Benali vader van een dochter, voor wie hij het boek Brief aan mijn dochter (2016) schreef. In 2020 werd Benali de Gouden Ganzenveer toegekend voor zijn verdiensten voor de Nederlandse literatuur.

Benali vertaalde ook de teksten van Lamia Makaddam. Makaddam woont al decennia in ons land, beheerst de taal vloeiend, is journalist en vertaler, maar in je moedertaal kun je waarschijnlijk nog net iets genuanceerder de beelden verschuiven. Haar nieuwste poëziebundel Je zult me vinden in elk woord dat ik schrijf werd naar het Nederlands vertaald door Benali. In deze gloedvolle bundel lyriek vind je het wonder van de samensmelting van verschillende talen en culturen.

Wanneer ben je onderdeel van een cultuur en wanneer ben je 'vreemdeling af'?

Corona

De avond vindt plaats in de hal van de bibliotheek. Uiteraard houden we rekening met de 1,5 meter.

Foto: Linda Stulic