Blikopeners - Overleven in Sperrgebiet. Door Johan Quaghebeur

30 november 2023, van 11:30 tot 13:00 | de Bibliotheek Leusden

Kosten: Gratis (met lunch, hiervoor aanmelden via website)

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Een weeshuis in Den Treek, middenin het oefengebied van de Duitsers. Waar niet alleen 50 weeskinderen zaten, maar ook Joodse onderduikers. Over het bijzondere verhaal van Huize Ingeborg en de directrice Hertha Müller Kühlenthal schreef Johan Quaghebeur een boek. Hij vertelt over deze aangrijpende geschiedenis tijdens Blikopeners.

Aanmelden

Over het boek

In een houten clubgebouw, Huize Ingeborg aan de Paradijsweg, midden in Duits oefengebied in Den Treek vonden 50 weeskinderen vanaf 1942 een noodonderkomen. Hun dagelijks leven werd getekend door oorlogsgeweld, opdringerige Duitse soldaten, dreiging van overvliegende bommenwerpers, en op het laatst, de hongerwinter. Behalve de directrice Hertha Müller Kühlenthal en een enkele medewerkster wist haast niemand dat hier ook Joodse onderduikers zaten.

Het boek 'Overleven in Sperrgebiet - Een kindertehuis in Den Treek als onderduiklocatie tijdens WO II' geeft een inkijk in een helaas actueel thema: het leven van kinderen in oorlogsgebied. Het toont hoe onverschrokken vrouwen, met vindingrijkheid en creativiteit, meisjes en jongens, kind of puber nog, door de oorlog loodsen. Hun aanpak in de beslotenheid van het bos blijkt later het recept voor het starten van een opleiding voor jeugdwerkers (Middeloo).

In april 2023 verscheen het boek van Johan Quaghebeur en Jørgen Mispelblom Beijer. Het archief van Hertha Müller Kühlenthal (1905-1990) gecombineerd met de bronnen waarover de schrijver beschikte, diende als basis van het boek. Het is geen oorlogsboek. Het boek gaat over mensen, kinderenonderduikers en hun leidinggevenden.

Met lunch

Na de lezing is er een kleine lunch gesponsord door AFAS Software. Vanwege de aankopen vinden we het fijn als je jezelf van tevoren aanmeldt.

Over Blikopeners

Blikopeners is een reeks lezingen die maandelijks plaatsvindt in de Bibliotheek Leusden, Baarn en Bunschoten. De spreker komt uit de regio of er wordt over een lokaal thema of verhaal verteld.

Meer Blikopeners