Blikopeners: Mariska Baalman en Arry Voorsmit - Kinderen in de Bunker

29 september 2022, van 11:30 tot 13:00 | de Bibliotheek Leusden

Kosten: Gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Hoe kijken kinderen naar oorlog? Verhalen uit de Vuurlinie is de zoektocht naar de menselijke verhalen achter de feiten, waarbij we in woord en beeld de geschiedenis op een speelse manier levend en levendig willen houden, voor huidige en volgende generaties, zodat deze niet vergeten worden

Verhalen uit de vuurlinie - Kinderen in de Bunker

Hoe kijken kinderen naar oorlog?

Met ons project Kinderen in de Bunker betrekken we kinderen uit groep 7 en 8 van de basisscholen bij hun eigen geschiedenis. Deze generatie heeft geen directe binding meer met de Tweede Wereldoorlog. Zij horen de verhalen uit tweede, derde hand. De geschiedenis op school gaat vaak over plekken en gebeurtenissen ver weg. Hierdoor blijft het abstract en zijn ze minder betrokken.

Onbedoeld bleek het project ineens heel actueel en is het belang om met kinderen in gesprek te gaan over thema's als oorlog en conflict vergroot. 

In de Museumbunker worden kinderen van groep 8 uitgenodigd om in gesprek te gaan over oorlog, over plekken in de buurt, verhalen uit de eigen familie, conflict en hoe los je een conflict op, hoe zou het zijn om in een oorlog te leven en wat is het belang van herdenken.Kinderen praten open en vrij en geven hun mening.

De weerslag daarvan is te zien in de compilatiefilm die tijdens de lezing vertoont wordt.

Begin april hebben alle deelnemende scholen hun eigen 10 minuten film gekregen om daarmee de lessen geschiedenis over de Tweede Wereldoorlog in aanloop naar de herdenking 4/5 mei te behandelen. De compilatiefilm is een samenvatting die samengesteld is uit deze 13 films.

Uit de reacties blijkt dat kinderen meer betrokken waren, nieuwsgieriger en met meer belangstelling met het onderwerp oorlog bezig waren.

Sprekers

Mariska Baalman en Arry Voorsmit zijn actief betrokken bij het project en zullen tijdens deze Blikopener aanwezig zijn en na afloop van de compilatiefilm het gesprek starten.

Inclusief lunch

Na de lezing is er een kleine lunch gesponsord door de Rotary. Vanwege de aankopen stelt de organisatie het op prijs als je jezelf van tevoren aanmeldt. 

Aanmelden

Blikopeners

Blikopeners is een reeks lezingen die maandelijks plaatsvindt in de Bibliotheek Leusden, Baarn en Bunschoten. De spreker komt uit de regio of er wordt over een lokaal thema of verhaal verteld.

Fotocredit: Willem Eelman