Blikopeners: Marthe Kerkwijk - Vriendschap

30 september 2021, van 11:30 tot 13:00 | de Bibliotheek Leusden

Kosten: gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Marthe Kerwijk

Op donderdag 30 september is het tijdens Blikopeners de beurt aan filosoof Marthe Kerkwijk. Ze gaat het in deze Blikopeners in de Bibliotheek Leusden hebben over het thema 'Vriendschap'.

Wat is vriendschap? Volgens velen is vriendschap een band tussen zielsverwanten. Zo’n vriend tref je, volgens Aristoteles, hooguit eens in je leven. Als het niet lukt zo’n vriend te vinden, kun je je eenzaam voelen. Een vriend vertrouw je geheimen toe, en daarom beschouwen we vriendschap als iets dat behoort tot de privésfeer. Volgens filosoof Hannah Arendt behoort vriendschap juist tot de publieke sfeer, omdat vriendschap de samenleving schept. Dat maakt vriendschap haalbaar voor iedereen, maar wat vraagt publieke vriendschap van ons? 

Marthe Kerkwijk is filosoof en programmamanager bij de Internationale School voor Wijsbegeerte in Leusden. Ze studeerde aan de Universiteit van Amsterdam en doceerde sociale filosofie aan de University of London. Ze is eindredacteur van het gratis digitale tijdschrift iFilosofie.

Inclusief lunch

Na de lezing is er een kleine lunch gesponsord door Bloemendal Vastgoed b.v.. Vanwege de aankopen stelt de organisatie het op prijs als je jezelf van tevoren aanmeldt. 


Blikopeners is een reeks lezingen die maandelijks plaatsvindt in de Bibliotheek Leusden en Baarn. De spreker komt uit de regio of er wordt over een lokaal thema of verhaal verteld.

Meer Blikopeners

Meer Blikopeners