Cultureel Café: Boekpresentatie Eva Vriend - Afgelast

26 oktober 2020 | Restaurant De Mandemaaker

Kosten: gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Op maandagavond 26 oktober komt Eva Vriend naar Spakenburg om te vertellen over haar boek 'Eens ging de zee tekeer'. Hoe de Zuiderzee IJsselmeer werd en de ingrijpende invloed hiervan op de cultuur, de identiteit en de toekomst van vier Zuiderzeefamilies.

De schilderachtige stadjes rond het IJsselmeer spreken tot de verbeelding, met hun authentieke gevels, vissersboten en pittoreske havens. Hoewel ze onderling sterk verschillen, is er één gebeurtenis die leven en lot van alle kustbewoners met elkaar verbindt. Op 28 mei 1932 werd de Afsluitdijk gedicht. De overheid was ervan overtuigd dat dit Nederland zou opstuwen in de vaart der volkeren. De kustbewoners stonden erbij, keken ernaar en moesten zich zien te redden. Hun Zuiderzee werd het IJsselmeer. Voortaan voeren hun botters uit op een zoetwaterplas. Wat betekent zo’n ingrijpende verandering voor de cultuur, de identiteit en de toekomstdromen van mensen, tot op de dag van vandaag? In "Eens ging de zee hier tekeer" staan vier Zuiderzeefamilies centraal, uit Urk, Volendam, Spakenburg en Wieringen. Aan de hand van hun levensgeschiedenissen vertelt Eva Vriend een groots verhaal over het houvast dat traditie biedt, de veerkracht die vereist is om vooruit te komen en vissersbloed dat kruipt waar het niet gaan kan.

Historica en journaliste Eva Vriend groeide op als boerendochter in de Noordoostpolder. In 2013 publiceerde zij ‘Het nieuwe land’. Dit boek stond op de shortlist van de MJ Brusseprijs voor het beste journalistieke boek en de shortlist van de Libris Geschiedenisprijs (uitreiking 25 oktober 2020). Het boek is ook getipt door het DWDD-boekenpanel "In de goede traditie van Geert Mak. Dit is de vaderlandse geschiedenis zoals je "m heel graag leest. Ontroerend!”.

Wilt u komen?

Ook wij moeten ons houden aan de corona-maatregelen en daarom is vooraf inschrijven verplicht. Er is een maximum aantal plaatsen beschikbaar, omdat voor dit soort bijeenkomsten maximaal 30 mensen worden toegelaten. Wees er snel bij! Wilt u komen? Stuur dan een email naar secretariaat@cultuurplatformbunschoten.nl.