UITVERKOCHT: Escher worden. Door Joris Escher, achterneef van M.C. Escher

6 juni 2023, van 20:00 tot 21:30 | de Bibliotheek Baarn

Kosten: €7,50

Joris Escher vindt 2 tekeningen van zijn oudoom, de wereldberoemde graficus M.C. Escher. Dit is de start van een ontdekkingsreis. Wie was zijn oom Mauk? Hoe is hij Escher geworden? Hij schreef hierover een boek en maakte daarmee van het genie Escher weer een feilbaar mens. Joris Escher vertelt over zijn boek, zijn ontdekkingsreis en zijn oudoom M.C. Escher.

Escher worden

In een negentiende-eeuwse Chinese lakdoos met ivoren puzzels vindt Joris Escher twee tekeningen van zijn oudoom, de wereldberoemde graficus M.C. Escher. De bladen hebben al minstens 90 jaar het licht niet gezien. Hij vermoedt dat deze vroege studies een sleutel vormen in de ontwikkeling van Escher als kunstenaar en begint een ontdekkingsreis naar de oorsprong van diens fascinaties. Wie was zijn oom Mauk? Hoe is hij Escher geworden? In de voetsporen van M.C. Escher wordt de lezer meegevoerd van Haarlem naar Italië, van Japan en China naar Canada, en van Spanje terug naar Baarn.

Joris Escher leert zelf houtsnijden, tekent op de plaatsen waar zijn oudoom heeft getekend en vindt talloze nog onbekende verhalen uit Eschers leven. Door de ogen van M.C. Escher beleeft de lezer zijn ontwikkeling van jongeman tot graficus, kunstenaar en ten slotte tot de Escher die we allemaal kennen. ‘Escher worden’ maakt daarmee van het genie Escher weer een aanraakbaar en feilbaar mens.

Joris Escher

Joris Escher is een ervaren spreker, dagvoorzitter en begeleider van duurzame maatschappelijke veranderingen, vooral in de watersector. Eerder had hij gedurende 10 jaar een galerie en uitgeverij voor kunstenaars uit Azië en Latijns-Amerika. Escher worden is zijn debuut.

In samenwerking met

Deze lezing is in samenwerking met de Historische Kring Baerne. Hun leden kunnen deze lezing gratis bezoeken. Hiervoor graag aanmelden bij de Historische Kring Baerne.

  • Joris Escher Escher worden

    Literaire biografie van de wereldberoemde Nederlandse graficus M.C. Escher (1898-1972), waarin zijn achterneef op zoek gaat naar de oorsprong van Eschers...

    Gedrukt boek