Gezonder ademen - gezonder leven

6 april 2023, van 20:00 tot 22:00 | de Bibliotheek Leusden

Kosten: €5

In deze workshop maak je een duik in je adempatroon. Je leert over de juiste manier van ademen en hoe je jouw adem kunt gebruiken om je te helpen als je spanning of stress ervaart. We oefenen met praktische oefeningen die je direct de dag erna kunt toepassen. Maak kennis met jouw adem! De workshop wordt gegeven door Marjon van Opijnen, lichaamsgericht trauma- en ademtherapeut.

Kaartje kopen

Over ademen

Ademen blijkt een hele kunst, ook al doen we het al ons hele leven. We zijn geneigd onze adem in te houden, of onze adem is oppervlakkig en/of te snel. Deze adempatronen slijten erin door onze dagelijkse drukte, ingrijpende gebeurtenissen of patronen die we in onze jeugd hebben aangenomen omdat ze binnen de context van ons gezin pasten.

Een verstoorde adem kan een groot effect op ons mentale, fysieke, emotionele en spirituele welzijn hebben. Andersom kunnen spannings- of stressklachten, pijn of emoties ook een disfunctioneel adempatroon veroorzaken of versterken. Omdat ademen één van de weinige autonome functies van ons lichaam is die we ook bewust kunnen aansturen, kunnen we de adem dus ook gebruiken om ons beter te voelen of fysieke klachten te verlichten. Een verbeterd en flexibel adempatroon geeft dus zowel letterlijk als figuurlijk meer bewegingsruimte. En het maakt weer ruimte voor levenskracht en authenticiteit.

Over de workshop

In deze workshop maak je een duik in je adempatroon. Je leert hoe je je adem kunt gebruiken om jezelf te reguleren als je spanning of stress ervaart. We oefenen met praktische oefeningen die je direct de dag erna kunt toepassen en je begrijpt ook waarom deze oefeningen doen wat ze doen. Je maakt kennis met jouw adem! We bespreken:

  • Fysieke aspecten van adem en de invloed die het heeft op de chemische balans in ons lichaam
  • Functioneel en disfunctioneel ademen
  • Onderliggende oorzaken van disfunctionele adempatronen
  • Simpele en korte eerste ‘analyse’ van het eigen adempatroon
  • Aspecten die je morgen meteen kunt doen om jouw adempatroon te verbeteren
  • Hoe de adem werkt in relatie tot stress en spannende situaties
  • Hoe je de adem kunt gebruiken om jezelf te reguleren in dergelijke situaties

Over Marjon van Opijnen

Marjon van Opijnen, eigenaar van het Embodiment LAB in Amersfoort, is lichaamsgericht trauma- en ademtherapeut. Ookwerkt ze met diep bindweefsel. Alles wat zij doet is gericht op het ontladen van het lijf van onnodige spanning en stress, zodat het leven weer met meer flow en plezier geleefd kan worden.

Fit & Vitaal programma

Deze workshop is onderdeel van het Fit & Vitaal jaarprogramma 2022-2023. Tot en met april 2023 zijn er verschillende activiteiten waar je aan mee kunt doen.