UITVERKOCHT: Saamhorigheid in een wankele wereld. Een gesprek met Jan Terlouw en Annette Nobuntu Mul

20 maart 2023, van 20:00 tot 22:00 | Marcuskerk, Asschatterweg 1, Leusden

Kosten: €5

Wij mensen zijn in een meer dan ‘wankele wereld’ en tijdperk beland: het Antropoceen. We gaan op een onverantwoorde manier om met de rijkdommen van onze planeet en maken veel verkeerde keuzes, terwijl er betere, meer logische oplossingen voorhanden zijn. Volgens Jan Terlouw en Annette Nobuntu Mul is er absoluut hoop en perspectief en kan iedereen in de samenleving bijdragen aan een rechtvaardige, inclusieve en duurzame wereld. Maar naast hoop is er allereerst kennis en bewustwording nodig, vervolgens solidariteit en actie met moreel politiek leiderschap: een nieuw gemeenschappelijk verhaal! In samenwerking met Zincafé Leusden.

Kaartje kopen

De ene crisis lijkt de andere op te volgen en polariserend proberen we elkaar te overtuigen van de oorzaken. In een tijd waarin we elkaar juist zo hard nodig hebben neemt het extremisme toe. Hoe worden we niet wanhopig, hoe voorkomen we cynisme, hoe voorkomen we verdergaande verharding? Wat is er nodig? Wat kunnen we doen?

En wat kunnen wij in de Westerse wereld, met ons individualistisch denken, hierin leren van Ubuntu, het diepgeworteld mens- en wereldbesef uit Afrika: Ik ben omdat wij zijn en wij zijn omdat de aarde is? Om vanuit deze filosofie en dit waardenpatroon de verbindingen te ervaren tussen zorgethiek, verzoening, betrokken besluitvorming en betekeniseconomie. 

In samenwerking met Zincafé

Zincafé zoekt ieder jaar samen met de bibliotheek Leusden naar de zingevingskant van het Boekenweekthema. Dit jaar is het thema van de Boekenweek: Ik ben alles. Verontrust door deze nadruk op het individualisme van IK vroeg het Zincafé voor deze avond twee auteurs die de nadruk op het WIJ en saamhorigheid leggen: Annette Nobuntu Mul en Jan Terlouw. Graag gaan ze met jou persoonlijk in dialoog en zullen ze de vragen, ideëen en overwegingen ook stellen aan de Toekomst Stoel: de stoel van onze volgende generaties, onze nog niet geborenen. 

Over Annette Nobuntu Mul

Annette Nobuntu Mul (1960) is opleider, trainer, auteur en spreker. Zij is de oprichter van Ubuntu Society en hoofddocent van de opleiding ‘Ubuntu, Leiderschap & Burgerschap’ aan de Internationale School voor Wijsbegeerte te Leusden. In 2018 verscheen haar boek Opsoek naar Ubuntu en sindsdien geeft zij lezingen om op interactieve wijze te onderzoeken wat de essentie van Ubuntu – I am because we are and we are because the planet is - concreet kan betekenen. Sinds juli 2019 is zij de levenspartner van Jan Terlouw.

Over Jan Terlouw

Jan Terlouw (1931) is natuurkundige, schrijver en politicus. Hij was voor D66 lid en fractievoorzitter in de Tweede Kamer, minister van Economische zaken in twee kabinetten en van 1991-1996 commissaris van de Koningin in Gelderland. Van 1999 tot 2003 zat hij in de Eerste Kamer. Intussen is Terlouw vooral bekend als actief voorvechter van mensen- en dierenrechten en boven alles klimaatactivist.

Mede mogelijk gemaakt door

De Groene Belevenis

Verder tijdens de Boekenweek

 • UITVERKOCHT: Saamhorigheid in een wankele wereld. Een gesprek met Jan Terlouw en Annette Nobuntu Mul

  Wij mensen zijn in een meer dan ‘wankele wereld’ en tijdperk beland: het Antropoceen. We gaan op een onverantwoorde manier om met de rijkdommen van onze planeet en maken veel verkeerde keuzes, terwijl...

  maandag 20 maart 2023, van 20:00 tot 22:00

  Marcuskerk, Asschatterweg 1, Leusden

 • Verhalenmachine

  Laat je verrassen door een kort verhaal uit de Verhalenmachine. Je vindt de Verhalenmachine in de hal van de Bibliotheek het Eemhuis.

  6 maart 2023 t/m 20 maart 2023

  de Bibliotheek het Eemhuis

Bekijk het programma van de Boekenweek