Je hebt meer vrienden dan je denkt; filosofen over publieke vriendschap

14 juli 2020, 19:30 | de Bibliotheek het Eemhuis

Kosten: € 5,- aanwezig | € 0,- euro online

Marthe Kerkwijk is filosoof en programmamanager bij de Internationale School voor Wijsbegeerte in Leusden. In de coronacrisis ligt eenzaamheid nog meer op de loer dan in 'normale' tijden. Maar je hebt meer vrienden dan je denkt, legt zij uit aan de hand van uitspraken van o.a. Hannah Arendt en Aristoteles. Deze lezing is op 14 juli in de Bibliotheek het Eemhuis.

De coronacrisis maakte het nog eens pijnlijk duidelijk: eenzaamheid ligt voor ons allemaal op de loer. In een tijd waarin zelfredzaamheid, onafhankelijkheid en eigen verantwoordelijkheid hoog in het vaandel staan, is vriendschap niet vanzelfsprekend. Des te meer omdat we vriendschap vaak zien als iets van de privésfeer.

Het geromantiseerde vriendschapsideaal is dat van de hartsvriend, de vriend met wie je je intiemste geheimen deelt. Wie aan dat ideaal niet kan voldoen, wie zo’n hartsvriend niet heeft, kan zich eenzaam voelen. Filosoof Hannah Arendt stelt hier een alternatief tegenover. Volgens haar behoort vriendschap vooral tot de publieke sfeer en is vriendschap juist, zoals Aristoteles al zei, een politieke relatie tussen democratische burgers. Wie eenzaam is, heeft misschien wel veel meer aan publieke vriendschap dan aan een hartsvriend. Hoe kun je een goede publieke vriend zijn?

Over Marthe Kerkwijk

Marthe Kerkwijk is filosoof en programmamanager bij de Internationale School voor Wijsbegeerte in Leusden. Ze studeerde Philosophy and Public Affairs aan de UvA en deed vervolgens onderzoek naar Habermas en de publieke sfeer aan de University of London. Ze doceert sociale en politieke filosofie, geeft regelmatig lezingen en workshops en zit in de redactie van het online filosofietijdschrift iFilosofie.

Aanmelden (fysiek en online)

Fysiek

Let op: er zijn slechts beperkt fysieke plekken beschikbaar. Hiervoor moet u van tevoren tickets kopen via onderstaande knop.

Online

Online bezoekers hebben geen kaarten nodig. U kunt op de dag zelf via onderstaande link deelnemen aan de activiteit.

Georganiseerd in samenwerking met de  Internationale School voor Wijsbegeerte in Leusden.