Lezing: Ingrid de Zwarte over De hongerwinter

1 maart 2020, van 14:00 tot 15:30 | de Bibliotheek het Eemhuis, keizaal

Kosten: € 5,-

Kom zondag 1 maart naar het Eemhuis in Amersfoort voor een lezing over de hongerwinter van 1944-1945 door onderzoeker aan het NIOD en Universitair Docent Agrarische en Milieugeschiedenis aan Wageningen Universiteit Dr. Ingrid de Zwarte. Hoe is de hongersnood precies ontstaan? Wat was de rol van de Duitse bezetter? Wie stierven, wie bleven leven? Na de lezing is er een proeverij van WO II voedsel uit oorlogskookboeken.

De hongerwinter van 1944-1945 is een van de meest beruchte episodes in de Nederlandse geschiedenis. De grote schaarste aan voedsel en brandstof in combinatie met de kou leidde vooral in de grote steden in het westen van Nederland tot hongersnood. Minstens 20.000 mensen kwamen er om het leven. In de lezing vertelt Ingrid de Zwarte over haar boek De hongerwinter waarvoor zij uitgebreid onderzoek deed in binnen- en buitenland.

Het was geen periode van passief lijden, maar eerder van ongekende veerkracht.

— uit 'De hongerwinter'

Proeverij

Na afloop laat culinair expert Willemien Schipper bezoekers van de lezing oorlogsvoedsel proeven. U maakt kennis met koffie op basis van cichorei en lindebloesemthee met een koekje en Zweeds wittebrood.

Lukt het aanmelden via bovenstaande knop niet? Stuur dan een mail naar info@bibliotheekeemland.nl o.v.v. de activiteit waar u belangstelling voor heeft.

Deze lezing wordt in samenwerking met Archief Eemland georganiseerd.

Deze activiteit wordt in het kader van 75 jaar bevrijding Amersfoort georganiseerd.

Fotocredit: ©NIOD