Nacht van de Literatuur - Judith Koelemeijer

18 maart 2023 | de Bibliotheek het Eemhuis

Kosten: €25

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Onno Blom interviewt tijdens de Nacht van de literatuur Judith Koelemeijer in het Eemhuis over haar nieuwste boek 'Etty Hillesum – Het verhaal van haar leven'. Om 20.00 en 21.15 uur.

Kaartje kopen

Judith Koelemeijer is schrijfster van literaire non-fictie. Zij debuteerde in 2001 met de familiegeschiedenis Het Zwijgen van Maria Zachea. Dit boek werd bekroond met de NS publieksprijs. Andere boeken van haar zijn Anna Boom (2008) en het autobiografische Hemelvaart – op zoek naar een verloren vriendin (2013). Haar nieuwste boek is een biografie: Etty Hillesum – Het verhaal van haar leven.

Over Etty Hillesum

De bevlogen joodse schrijfster Etty Hillesum schreef een oorlogsdagboek dat uitkwam in de jaren tachtig van de vorige eeuw en toen een bestseller werd. Hillesum besloot niet onder te duiken, maar was actief in het verzet. Ze werd gedeporteerd en in 1943 op 29-jarige leeftijd in Auschwitz vermoord. Er is al veel over Hillesum geschreven, maar er was nog geen biografie. Met dit boek laat Judith Koelemeijer zien wie de vrouw achter het beroemde dagboek was; geen halve heilige was zoals veel mensen haar zagen, maar een vrouw van vlees en bloed. “Een vrouw die ondanks alles bleef geloven in de goedheid van de mens èn weigerde om zich over te leveren aan angst en vijand-denken. Dat vind ik inspirerend”.

Over Onno Blom

Onno Blom is auteur en sinds 2011 is hij literair recensent voor de tijdschriften Vrij Nederland en George Magazine, en de dagbladen Trouw en De Standaard. Vanaf september 2012 is hij een van de drie vaste medewerkers van de boekenrubriekvan het radioprogramma TROS Nieuwsshow op zaterdagochtend. Ook is hij regelmatig te gast in het programma OBA live van HUMAN. Anno 2021 schrijft Blom voor de boeken-katern van de Volkskrant. 

Over Nacht van de Literatuur

Op zaterdag 18 maart vindt in Amersfoort de 8e Nacht van de Literatuur plaats. Met activiteiten op maar liefst 10 verschillende locaties in en rond het Eemhuis. De Nacht van de Literatuur wordt gehouden tijdens de 88ste Boekenweek met dit jaar als thema ‘Ik ben alles’.

Raoul de Jong (Boekenweekessay 2023 Boto Banja) komt naar Amersfoort en zal optreden in de Oud-Katholieke Kerk aan ’t Zand. Ook Judith Koelemeijer (Etty Hillesum) treedt op tijdens de Nacht van de Literatuur. Zij wordt door Onno Blom geïnterviewd in de Bibliotheek Eemland.

Verder zijn er optredens van Philip Huff (Wat je van bloed weet), Edward van de Vendel (Gloei), Nikki Dekker (debuutroman Diepdiepblauw), de Literaire Boyband (album In Canon), lokale auteurs in ‘Schrijvers op de Planken’: Caroline Nelissen (Slapen op beton), Wim Duijst (Rein), maar ook met de Belgische debutante Tülin Erkan (Honingeter – mèt theaterfragment) en verhalen van SAMAH (jonge vluchtelingen).

In het KAdECafé kan iedereen optreden tijdens Open Podium en hier is ook de Culturele apotheek en Pop-up-poëzie te vinden. De Nacht van de Literatuur wordt officieel geopend door Tyas Bijlholt, wethouder Kunst, cultuur en evenementen van Amersfoort en Twan Vet, de Stadsdichter van Amersfoort. Het festival sluit af met een Dansfeest in het KAdECafé, dat tot in de late uurtjes kan duren. 

Kaartverkoop

Je koopt een kaartje waarmee je bij alle 10 de locaties naar binnen mag (passe-partout).

De kaartjes zijn €25 en te koop via de website van Nacht van de Literatuur. Er zijn geen losse kaartjes te koop voor alleen deze activiteit.

Website Nacht van de Literatuur

Verder tijdens de Boekenweek

 • UITVERKOCHT: Saamhorigheid in een wankele wereld. Een gesprek met Jan Terlouw en Annette Nobuntu Mul

  Wij mensen zijn in een meer dan ‘wankele wereld’ en tijdperk beland: het Antropoceen. We gaan op een onverantwoorde manier om met de rijkdommen van onze planeet en maken veel verkeerde keuzes, terwijl...

  maandag 20 maart 2023, van 20:00 tot 22:00

  Marcuskerk, Asschatterweg 1, Leusden

 • Verhalenmachine

  Laat je verrassen door een kort verhaal uit de Verhalenmachine. Je vindt de Verhalenmachine in de hal van de Bibliotheek het Eemhuis.

  6 maart 2023 t/m 20 maart 2023

  de Bibliotheek het Eemhuis

Bekijk het programma van de Boekenweek