Nacht van de Literatuur

18 maart 2023, van 20:00 tot 23:59 | In en rond het Eemhuis

Kosten: €25

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Een grootschalig festival tijdens de Boekenweek, op 10 verschillende locaties in en rond het Eemhuis. Met: Raoul de Jong (Boekenweekessay), Judith Koelemeijer, Onno Blom, Philip Huff, Edward van de Vendel, Nikki Dekker, Literaire Boyband, SAMAH en ‘Schrijvers op de Planken’ met Caroline Nelissen, Wim Duijst en Tülin Erkan. In het KAdECafé: Open Podium, de Culturele apotheek, Pop-up-poëzie en een afsluitend Dansfeest!

Op zaterdag 18 maart vindt in Amersfoort de achtste Nacht van de Literatuur plaats. Na twee bescheiden Corona-edities (2021 en 2022) is er nu weer sprake van een grootschalig festival, met activiteiten in maar liefst tien verschillende locaties in en rond het Eemhuis. De Nacht van de Literatuur wordt gehouden tijdens de 88ste Boekenweek met dit jaar als thema ‘Ik ben alles’.

Raoul de Jong (38) heeft het verzoek gekregen om op basis van dit thema het Boekenweekessay te schrijven. Zijn essay ‘Boto Banja’ verschijnt op 10 maart; hij beschrijft hierin een zoektocht naar een geheim genootschap van ondeugende schrijvers. Raoul komt naar Amersfoort en zal optreden in de Oud-Katholieke Kerk aan ’t Zand. Ook Judith Koelemeijer (55) treedt op tijdens de Nacht van de Literatuur. Zij wordt door Onno Blom geïnterviewd in de Bibliotheek Eemland over haar meest recente biografie ‘Etty Hillesum –Het verhaal van haar leven’. De bevlogen Joodse schrijfster Etty Hillesum schreef een oorlogsdagboek, besloot niet onder te duiken, werd gedeporteerd en in 1943 op 29-jarige leeftijd in Auschwitz vermoord.

Verder zijn er optredens van Philip Huff (‘Wat je van bloed weet’), Edward van de Vendel (‘Gloei’), Nikki Dekker (debuutroman ‘Diepdiepblauw’), de Literaire Boyband (album ‘In Canon’), lokale auteurs in ‘Schrijvers op de Planken’: Caroline Nelissen (‘Slapen op beton’), Wim Duijst (‘Rein’), maar ook met de Belgische debutante ‘Tülin Erkan’ (‘Honingeter’ – mèt theaterfragment) en verhalen van SAMAH (jonge vluchtelingen).

In het KAdECafé kan iedereen optreden tijdens ‘Open Podium’ en hier is ook de Culturele apotheek en ‘Pop-up-poëzie’ te vinden.

De Nacht van de Literatuur wordt officieel geopend door Tyas Bijlholt, wethouder Kunst, cultuur en evenementen van Amersfoort en Twan Vet, de Stadsdichter van Amersfoort.

Het festival sluit af met een Dansfeest in het KAdECafé, dat tot in de late uurtjes kan duren.

Kaartverkoop

Tijdens de Nacht van de Literatuur vinden op 10 locaties activiteiten plaats. Je koopt een kaartje waarmee je bij alle locaties naar binnen mag (passe-partout).

De kaartjes zijn €25 en te koop via de website van Nacht van de Literatuur.

Kaartje kopen

Verder tijdens de Boekenweek

 • UITVERKOCHT: Saamhorigheid in een wankele wereld. Een gesprek met Jan Terlouw en Annette Nobuntu Mul

  Wij mensen zijn in een meer dan ‘wankele wereld’ en tijdperk beland: het Antropoceen. We gaan op een onverantwoorde manier om met de rijkdommen van onze planeet en maken veel verkeerde keuzes, terwijl...

  maandag 20 maart 2023, van 20:00 tot 22:00

  Marcuskerk, Asschatterweg 1, Leusden

 • Verhalenmachine

  Laat je verrassen door een kort verhaal uit de Verhalenmachine. Je vindt de Verhalenmachine in de hal van de Bibliotheek het Eemhuis.

  6 maart 2023 t/m 20 maart 2023

  de Bibliotheek het Eemhuis

Bekijk het programma van de Boekenweek