Open Senia leesclub over 'De geniale vriendin' door Elena Ferrante

1 april 2021, 10:30 | de Bibliotheek Leusden

Kosten: gratis

Interesse om deel te nemen aan een leesclub, maar de stap nog niet gezet? Dan heb je nu de kans om het eens te proberen. Op donderdag 1 april organiseren de Bibliotheek Leusden en Senia leesclubs een open leesclub.

Liesbeth Ram, ambassadeur van Senia leesclubs, leidt het gesprek. Bij deze boekbespreking wordt gebruik gemaakt van een leeswijzer van Senia. Een leeswijzer omvat een samenvatting van het boek, analyse van literaire aspecten, informatie over de auteur. En discussievragen waarmee je ongeveer 2 uur aan de praat bent. Om optimaal deel te kunnen nemen aan het gesprek, is het belangrijk dat je het boek hebt gelezen. Bij het aanmelden krijg je daarom een exemplaar te leen. Tijdens de boekbespreking krijgen deelnemers ook informatie over de werkwijze van Senia Leesclubs en is er de mogelijkheid om je aan te melden om deel te nemen aan een leesclub.

Over “De geniale vriedin” van Elena Ferrante

Deze roman is het eerste deel (jeugd en puberteit, jaren 1950) van een reeks van de Italiaanse schrijfster over het leven van twee Napolitaanse meisjes. Zij groeien op in een levendige achterbuurt, vol kleurrijke en gewelddadige personages, maar ook vol armoede en onwetendheid. Maar de meisjes hebben de wil om te slagen in het leven en rijk te worden. Lila is de intelligentste van de twee, maar zij kan wegens haar armoede geen middelbare studies aanvatten. Zij is ongemanierd en onsympathiek, maar straalt een charisma uit waaraan haar vriendin Elena en de jongens van de buurt niet kunnen weerstaan. Elena is het brave meisje, dat wel mag studeren. Maar al vlug wordt duidelijk dat studie en kennis voor een vrouw niet zo belangrijk zijn in het arme zuiden. Vaak gaan de wegen van de twee meisjes uiteen, er zijn heel wat conflicten, maar ze zoeken elkaars vriendschap steeds opnieuw op. Het verhaal wordt verteld door de zestigjarige Elena, die op haar leven terugblikt. Boeiende bildungsroman, met op de achtergrond de geschiedenis van Napels en Italië.

Aanmelden kan via liesbeth.ram@senia.nl. Je ontvangt de leeswijzer digitaal.