Schrijvers op de Planken

17 februari 2023, van 20:00 tot 22:30 | KAdeECafé

Kosten: €6,00 (leden), €7,50 (normale prijs)

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

De Nacht van de Literatuur ontvangt in het KAdECafé vier schrijvers van nieuw verschenen boeken. Het gaat om drie schrijvers uit de regio Eemland en een landelijke debutant. Van één boek wordt een korte scène op de planken gebracht door leerlingen van de Theatervooropleiding Amersfoort. Er is met elke schrijver een interview over het boek en hun schrijverschap.

Te gast zijn:

Van het boek Stenen eten wordt een korte scene geschreven door Sander Koridon, student van de opleiding ‘writing for performance’ van de HKU.

De Stad Amersfoort schreef een mooie review over de eerste editie van Schrijvers op de Planken in januari.

Kaartje kopen

Koen Caris - 'Stenen eten'

Een beklemmend debuut over hoe verdriet en verveling een groep jongeren kunnen laten ontsporen. Waarom kunnen mensen met dezelfde pijn elkaar niet altijd goed helpen? 

In ‘Stenen eten’ wordt het dorp van de 17-jarige Ben opgeschrikt door een reeks zelfmoorden onder de jongeren. Drie jaar eerder maakte zijn oudere zus een einde aan haar leven. De zelfmoorden blazen het smeulende verdriet van Ben opnieuw aan en zetten hem in het middelpunt van een mysterie waarmee hij niets te maken wil hebben. Tijdens een hittegolf die de dorpsgenoten van binnenuit droogkookt, wordt Ben gedwongen om zijn gevoelens van schuld en schaamte omtrent de dood van zijn zus onder ogen te zien. 

De debuutroman Stenen eten van Koen Caris won op 10 september de Hebban Debuutprijs 2022.

Jelmer Soes - 'KID'

Sam is 17 als zijn ouders hem en zijn broer Kai iets meedelen waar hun wereld van op zijn kop komt te staan: de broers zijn verwekt met behulp van twee verschillende anonieme donors. Schrik, woede, verbazing – de emoties razen door Sams lijf. Is zijn vader dan nog wel zijn vader? Wat betekent het dat Kai en hij halfbroers zijn? En wat zegt dit over wie Sam zelf is? Hij weet maar één manier om houvast te krijgen: hij gaat alles op alles zetten om zijn donor te vinden. Die zoektocht levert veel meer op dan hij verwacht.

De jeugdroman KID (15+) is in sterke mate gebaseerd op eigen ervaringen van Jelmer Soes. Als jongvolwassene kreeg hij te horen dat hij is verwekt door middel van KID (kunstmatige inseminatie met donorzaad). Jaren later, toen hij al enkele halfzussen en -broers had gevonden, ontdekten zij dat Jan Wildschut, de gynaecoloog die hun ouders behandelde, zelf de donor was, en dat hij dit nog veel vaker had gedaan. Inmiddels zijn er meer dan 50 kinderen van deze arts bekend.

Jelmer Soes is een Eemlandse schrijver.

Herman van Lunen - 'Wij wensen u veel succes met uw verdere leven'

Al meer dan twintig jaar werkt Herman van Lunen als reclasseringsmedewerker met kruimeldieven, geweldplegers, drugsdealers, zedendelinquenten, oplichters, vechtersbazen en andere mensen aan de rafelranden van de maatschappij. Hij probeert ze uit de criminaliteit te houden, ze te helpen een 'normaal' leven te leiden, verstandige keuzes te maken. Met zeer wisselend succes, maar altijd met optimisme en geloof in de goede intenties van zijn cliënten.

In Wij wensen u veel succes met uw verdere leven biedt Herman van Lunen in tien soms ontluisterende, soms ronduit schokkende, soms droog-komische verhalen een inkijkje in de wereld van de reclassering en laat hij op empathische wijze de mens achter het delict zien. 

Herman van Lunen is een Eemlandse schrijver.

Vera van Brakel – 'Uit contact'

In Uit Contact beschrijft Vera van Brakel het pijnlijke proces van het verlies van contact met haar enige dochter en kleindochter. Een proces dat niet los te zien is van de gebeurtenissen in haar jonge jaren. Vera groeide op in het rooms-katholieke deel van Moerwijk in Den Haag. Tegen de achtergrond van die katholieke enclave schetst de auteur de context van de latere gebeurtenissen. Uit contact is een aangrijpend relaas van het verdriet van een moeder/oma. Een persoonlijk verhaal, over pijn, boosheid, schaamte en rouw die geen rouw kan zijn. Vera wil met haar persoonlijke relaas een taboe doorbreken. Vaders en moeders een stem geven. 

Vera van Brakel is een Eemlandse schrijver.

In samenwerking met

Nacht van de literatuur