Schrijvers op de Planken

20 januari 2023, van 20:00 tot 22:30 | KAdeECafé

Kosten: €6,00 (leden), €7,50 (normale prijs)

De Nacht van de Literatuur ontvangt in het KAdECafé vier schrijvers van nieuw verschenen boeken. Het gaat om drie schrijvers uit de regio Eemland en een landelijke debutant. Van één boek wordt een korte scène op de planken gebracht door leerlingen van de Theatervooropleiding Amersfoort. Er is met elke schrijver een interview over het boek en hun schrijverschap.

Te gast zijn:

Van het boek Arc wordt een korte scene geschreven door Sebbe Poll, 4e jaars Writing for performance aan de HKU. Aan tafel bij Richard Osinga komt ook de scenarioschrijver aan het woord. De scene wordt vervolgens ‘op de planken gebracht’ door leerlingen van de Theatervooropleiding Amersfoort.

De volgende edities zijn op 17 februari en 18 maart.

Richard Osinga - 'Arc'

Ons geheugen is alles voor ons - de Amerikaanse bioloog Neil Canterbury drukt het zijn studenten elk jaar weer op het hart. Zonder onze herinneringen zou het zijn alsof ons leven niet heeft plaatsgevonden. Neil weet waar hij het over heeft, want hij promoveerde ooit op de vernieuwende theorie dat de mens oorspronkelijk geen herinneringen kon opslaan, tot een virus dat vermogen op ons overbracht.

Neils theorie heeft inmiddels al jarenlang stof liggen te vergaren, wanneer hij naar de Indiase stad Varanasi gaat voor een congres. Die reis verloopt anders dan hij van tevoren had gepland. Zijn belevenissen raken vervlochten met die van een ambitieuze Nederlandse neurologe en met de levensloop van een klassieke Indiase dichter. Een eeuwenoude mystieke traditie en modern wetenschappelijk onderzoek naderen elkaar tot op een haar na. Wanneer een onbekende Indiase wetenschapper Neil benadert met opzienbarend nieuws, gaat alles wat hij van het leven weet op de helling.

Richard Osinga is een Eemlandse schrijver. Met dit boek stond hij op de longlist van de Boekenbon literatuurprijs 2020.

Ali Serik - 'Land van Weemoed'

Land van Weemoed is een poëtische vertelling over de eerste generatie gastarbeiders, hun vrouwen, kinderen en familie, die begint in het bergachtige Oost-Turkije. Het verhaal schetst de mensen, hun dagelijkse leven en onderlinge relaties, in een dorp waar met de komst van de radio de moderniteit zijn intrede doet. De wereld wordt groter, horizonten verschuiven en een aantal gaat werken in landen ver weg, zoals Nederland, zo anders dan het land van herkomst. Dit boek vertelt de onvergetelijke levensverhalen van velen, zoals die zich ontvouwen tegen de achtergrond van de geschiedenis, in verhalende poëzie die rijkelijk leeft en ademhaalt. Het zijn verhalen die, net als de mensen uit die eerste generatie, nu langzaam uit het leven verdwijnen. Deze beeldende vertelling is geschreven voor iedereen die van poëtische taal houdt en belangstelling heeft voor de recente geschiedenis.

Ali Serik is een Eemlandse schrijver. Hij bracht meerdere dichtbundels uit. Dit is zijn meesterwerk.

Mijke Pelgrim - 'Dwarsloper'

Een rebelse tiener, 1000 protesterende jongeren en een klimaatmars De 16-jarige Tessel is helemaal klaar met school. Ze vindt een uitweg in een groep klimaatscholieren die naar Brussel gaat lopen. Dat Tessel zich nog geen seconde druk heeft gemaakt over het klimaat houdt haar niet tegen. Tijdens het lopen leert ze Lexie en Simon kennen. Zij blijken deel van de leiding te zijn en Tessel leert steeds meer over wat er allemaal bij de organisatie van de mars komt kijken, inclusief negatieve publiciteit en bedreigingen. Maar kun je wel echt vrienden zijn als je niet eerlijk over jezelf bent? Hoe dichter de groep bij Brussel komt, hoe groter de zorgen van Tessel.

Mijke Pelgrim is een Eemlandse schrijver. ‘Dwarsloper’ is haar Young Adult debuut.

Frouke Arns - 'De gelijktijdigheid der dingen'

Tijdens een barre winternacht steekt de jonge Syrische vluchteling Nizar per fiets de grens over tussen Rusland en Noorwegen. Uitgeput en beroofd van geld en documenten belandt hij in de zorgzame handen van een oude Duitse vrouw, Helena, zelf een Heimatvertriebene, die een teruggetrokken leven leidt aan de rafelrand van Europa. Door de komst van Nizar breekt Helena’s eigen verdrongen verleden stukje bij beetje open en moet zij de keuzes die ze in haar leven maakte onder ogen zien. Frouke Arns vervlecht een oud en nieuw vluchtverhaal tot een verbeeldingsvolle mozaïekroman over vluchten en thuiskomen.

De gelijktijdigheid der dingen is de deels op eigen familiegeschiedenis geïnspireerde debuutroman van Frouke Arns. Een meeslepend geschreven, caleidoscopisch verhaal over oorlog en verdrijving, liefde, familiebanden en de genade van overgave.

Met dit boek stond zij op de Longlist van de Libris Literatuurprijs 2022 en op de shortlists van de Hebban debuutprijs 2022 en de Bronzen uil 2022.

Kaartje kopen

In samenwerking met