Tegenlicht Meet Up 033 - Nederland bij de les

Woensdag 25 september 2024, van 19:00 tot 21:30 | de Bibliotheek het Eemhuis

Kosten: Gratis

De kwaliteit van ons onderwijs staat onder druk, en ouders lijken steeds vaker te zoeken naar oplossingen buiten het reguliere onderwijs om en de behoefte aan bijles en huiswerkbegeleiding is inmiddels groter dan ooit. Het aantal bedrijven en instituten dat zulk aanvullend onderwijs aanbiedt is met 61 procent gegroeid. Ouders lijken op zoek naar nieuwe en onderscheidende manieren om status door te geven aan hun kinderen. Tegenlicht gaat met ouders, onderwijsexperts en activisten op zoek naar een mogelijke toekomst voor ons onderwijs.

Aanmelden

Waar komt die enorme vraag vandaan? Zijn we elkaar massaal gek aan het maken en zetten we onze kinderen steeds harder onder druk om te presteren in een steeds competitievere maatschappij? Of schiet het onderwijs simpelweg tekort, en zou het helemaal niet nodig moeten zijn dat we zo massaal bijles buiten het reguliere onderwijs om in moeten kopen? Schept dit een nieuwe kloof, en grotere kansenongelijkheid in de samenleving?

In de uitzending van VPRO Tegenlicht zien we de verhalen van onder andere Louisa Boulkhrif en Sezgin Cihangir.
Louisa Boulkhrif is van Stichting ZuiderLokaal die twee avonden in de week met tientallen vrijwilligers een grote bijlesschool in de lucht houdt. Zo helpen zij honderden kinderen, maar er is ook een lange wachtlijst.

Sezgin Cihangir is een onderwijsactivist en directeur van het Nederlands Mathematisch Instituut dat een eigen methode voor onder meer rekenen en taal aanbiedt. Cihangir pleit als directeur van een bijlesinstituut voor het overbodig maken van zo ongeveer alle vormen van bijles. Daarin is hij ook altijd op zoek naar medestanders: directeuren en docenten van scholen die al het goede voorbeeld geven in hun onderwijs, zoals de Alan Turing school in Amsterdam bijvoorbeeld. Hier komt de enige bijles die kinderen krijgen van school zelf en wordt vooral gegeven aan kinderen die van een andere school komen en nooit goed hebben leren rekenen.

Sprekers

  • Eva Naaijkens is ruim 20 jaar werkzaam in het onderwijs. In 2007 is ze begonnen als schoolleider in Amersfoort. Deze school groeide onder haar leiding van een zwakke naar een driemaal excellente school voor speciaal basisonderwijs. Eva is mede-oprichter en schoolleider van de Alan Turingschool te Amsterdam. Auteur van de boeken En wat als we nu weer eens gewoon gingen lesgeven? voor het primair- (2018) en voortgezet onderwijs (2020).
  • Ingrid van de Groep van FOS Onderwijs. Haar visie is dat elk kind de kans verdient om te leren en te groeien. Haar missie is ‘ Ieder kind met plezier naar school’. Met een groot team werkt FOS op scholen om bovenstaande te ondersteunen en vangt thuiszittende kinderen op bij FOS Tussenstation.

Praat mee

We spreken hierover met de gasten en met jou als publiek. We nodigen iedereen uit om deel te nemen aan de discussie en hun ideeën en gedachten te delen. We kijken de uitzending terug vanaf 19.00 uur voor wie dat wil. Om 20.00 uur begint het gesprek. Als je de uitzending niet wil terugkijken, kun je om 20.00 uur aansluiten.

KennisCloud

Praat & doe mee met de Tegenlicht community in Amersfoort via KennisCloud. KennisCloud is het netwerk waarin personen, community’s en organisaties elkaar online én offline vinden om te discussiëren over actuele, maatschappelijk relevante thema’s. Praat mee over thema's die jou interesseren, vind antwoorden op vragen die je niet via Google kunt vinden en maak kennis met het netwerk dat jou verder kan brengen!


Binnenkort in de Bibliotheek het Eemhuis

Bekijk de agenda