Tegenlicht Meet Up 033 - Maak 't simpel

20 september 2023, van 19:00 tot 21:30 | de Bibliotheek het Eemhuis

Kosten: Gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Doet complexiteit ons de das om? Is Nederland onbestuurbaar aan ‘t worden? Van toeslagenaffaires tot woningentekort en van erfpacht tot uitvoeringsorganen. Noem een overheidsdossier en het zit muurvast. Waar de meeste vingers wijzen naar de politiek wordt de echte reden niet vaak genoemd. We hebben het allemaal te complex gemaakt. We spreken hierover met de gasten en met het publiek.

Aanmelden

VPRO Tegenlicht kijkt mee met vastgelopen dossiers waarin de overheid zelf niet meer weet wat ze doet, tuurt meewarig uit over een Afsluitdijk waarvan de complexe renovatie langer gaat duren dan de bouw zélf ooit kostte en bladert mee in documentbestanden van burgers die de dupe zijn van overmatig complexe overheidsregels. Wat gebeurt er als we er niet met z’n allen in slagen om te ‘ont-compliceren’? Is het überhaupt nog wel mógelijk om de vele impasse-kwesties te versimpelen?

Praat mee

We spreken hierover met de gasten en met jou als publiek. We nodigen iedereen uit om deel te nemen aan de discussie en hun ideeën en gedachten te delen. We kijken de uitzending terug vanaf 19.00 uur voor wie dat wil. Om 20.00 uur begint het gesprek. Als je de uitzending niet wil terugkijken, kun je om 20.00 uur aansluiten.

Sprekers

  • Ben Nitrauw is als zzp-er aangesloten bij en bestuurlid van ‘Broodfonds Meerwaarde’. Een ‘Broodfonds' is een groep ondernemers die vanuit een coöperatieve gedachte geld opzij leggen ‘for better or for worse’. Tegelijkertijd is het een mooi netwerk. Trefwoorden die Ben typeren zijn kwartiermaker, projectleider, kartrekker. Waar overheid en burgers elkaar tegenkomen, is hij ook te vinden en helpt hij deze partijen graag bij hun gezamenlijke missie, namelijk de samenleving straks beter achterlaten dan ‘ie er nu uitziet. Ben geeft workshops en trainingen, en begeleid bijeenkomsten. Zijn favoriete werkterreinen zijn het sociale domein en de energietransitie.
  • Floor Verdenius is opgeleid en gepromoveerd als informaticus, en heeft 20 jaar als systeembouwer, onderzoeker en consultant gewerkt aan kennissystemen en machine learning. Sinds 2006 werkt hij als projectleider, trainer, facilitator en coach voor P2 Project- & Procesmanagement, tegenwoordig doet hij dat ook vanuit zijn eigen bedrijf. De uitgangspunten #ongewikkeld en #simplex past hij zo veel mogelijk toe in zijn opgaven, op dit moment in het bijzonder voor Meerbomen.nu en Ieder1boom, initiatieven om via meer bomen meer CO2 opslag in Nederland te realiseren.
  • Nannie de Rooij heeft jarenlang gewerkt bij MEE en is nu coach bij indebuurt033 en haar eigen praktijk.

KennisCloud

Praat & doe mee met de Tegenlicht community in Amersfoort via KennisCloud. KennisCloud is het netwerk waarin personen, community’s en organisaties elkaar online én offline vinden om te discussiëren over actuele, maatschappelijk relevante thema’s. Praat mee over thema's die jou interesseren, vind antwoorden op vragen die je niet via Google kunt vinden en maak kennis met het netwerk dat jou verder kan brengen!