Tegenlicht Meet Up: Matchmakers in migratie

15 januari 2020, van 19:00 tot 22:00 | de Bibliotheek het Eemhuis

Kosten: gratis

Op 15 januari is er weer een Tegenlicht Meet Up in de Bibliotheek het Eemhuis. Per Meet Up mogen drie voor- of tegenstanders in tien minuten hun visie op het onderwerp van een Tegenlicht aflevering schetsen. We sluiten iedere avond af met een vraag aan het publiek dat de kans krijgt om hierover in gesprek te gaan.

Wat gebeurt er wanneer we migranten niet als probleem zien, maar als oplossing? Yoghurtmaker Hamdi Ulukaya werd er in ieder geval miljardair mee. Deze Turks-Koerdische Amerikaan maakt met zijn onderneming winst op financieel én maatschappelijk gebied. Een nieuw businessmodel, van een ruimhartige CEO. In 2005 koopt Hamdi Ulukaya, zoon van Turks-Koerdische ouders, een verlaten yoghurtfabriek in de staat New York. Beginnend met vijf voormalige werknemers domineert hij binnen een paar jaar het koelvak in de Amerikaanse supermarkten met het Griekse yoghurtmerk Chobani (‘herder’). Hamdi’s bedrijfsvoering wijkt af van die van zijn concurrenten: fulltime werknemers kunnen aandelen verwerven en meer dan dertig procent van het personeel bestaat uit vluchtelingen en migranten.

18.45 uur Ontvangst voor eerste deel van de avond
19.00 uur Herhaling van de Tegenlicht uitzending (optioneel om te bezoeken)
19.50 uur Ontvangst voor tweede deel van de avond
20.00 uur Start Meet Up met 3 sprekers
20.30 uur Vraaggesprek en/of dialoog
21.30 uur Napraten met een drankje (op eigen kosten)

Sprekers

- Simone Kennedy over 'Gastgezin Amersfoort' en de Facebookgroep 'Welkom in Amersfoort', een platform voor Amersfoorters die vluchtelingen de helpende hand willen reiken

- Charita Maikoe over het werk van de NVA (Nieuwkomers- en Vluchtelingenwerk Amersfoort) en haar eigen rol daarbij

- statushouder Mohammed die werk heeft gevonden via het NVA

Aanmelden is voor deze activiteit niet nodig.