Tinder van toen: liefdesoproepen in de krant

1 november 2022, van 20:00 tot 21:00 | de Bibliotheek Baarn

Kosten: €7,50 (inclusief boek Nederland Leest)

Hoe hielden minnaars en geliefden contact toen er nog geen WhatsApp of Tinder was? Hoe maakten ze afspraakjes voor een geheime date? Mark Traa, redacteur bij het tijdschrift Quest, geeft in de Bibliotheek Baarn antwoord op deze en meer vragen.

Liefde.

De Juffrouw, die hedenmorgen op den Dam stond te praten, wordt verzocht Dinsdag- of Woensdagochtend te halftwaalf uur voor het Postkantoor te komen.

— Oproep in de krant uit de collectie van Mark Traa

Vanaf halverwege 19e eeuw plaatsten geliefden oproepen in de krant waarin volop werd gesmacht, gemopperd en gewanhoopt. Ook stelden ze in huwelijksadvertenties heel andere eisen aan een partner dan tegenwoordig. Redacteur Mark Traa van Quest verzamelt oude liefdesberichten op het razend populaire Instagram-account Liefde van Toen. Aan de hand van een bloemlezing van mysterieuze, dramatische en hilarische advertenties geeft hij een intiem inkijkje in het liefdesleven van onze voorouders.

Nederland Leest

Deze activiteit vindt plaats tijdens Nederland Leest. Een goed boek brengt gesprekken op gang en verbindt lezers met elkaar. In november leest heel Nederland daarom één boek. Lezers krijgen Mevrouw mijn moeder van Yvonne Keuls cadeau van de bibliotheek, het centrum voor ontmoeting en gesprek. Je krijgt dit boek bij deelname aan één van de activiteiten of je kunt het boek halen bij de bibliotheek.

In samenwerking met

Ook tijdens Nederland Leest

• UITVERKOCHT: Adriaan van Dis: over oud worden en jong blijven

Adriaan van Dis (nog net 75 jaar) is ter gelegenheid van 75 jaar bibliotheek Bunschoten te gast in Bunschoten-Spakenburg. In samenwerking met het CultuurPlatform en de Bruna Bunschoten organiseren wij...