Tommy Wieringa - Nirwana

6 november 2023, van 20:00 tot 22:00 | Inloop vanaf 19.30 uur | Marcuskerk, Asschatterweg 1, Leusden

Kosten: €12,50 - inclusief drankje en boek Heel Nederland Leest

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Tommy Wieringa vertelt over zijn nieuwste roman 'Nirwana'. Waarin de geschiedenis van een grootvader het heden van een kleinzoon bepaalt. De lezing is georganiseerd door de Bibliotheek Eemland en Rotary Leusden.

Kaartje kopen

Over 'Nirwana'

Nirwana cover

Wie is die man die binnen de familie wordt vereerd als een heilige? Willem Adema geldt als een visionair waterbouwkundige met een besmet verleden. Hij vecht aan Duitse zijde aan het oostfront om de olievelden van de Kaukasus te veroveren, maar halverwege de oorlog komt hij tot inkeer en sluit zich aan bij het verzet. Na zijn gevangenisstraf pioniert hij in Venezuela voor de olie-industrie en vanaf de jaren zestig speelt hij een hoofdrol in de offshore op de Noordzee. Zijn kleinzoon Hugo Adema is een beroemd kunstenaar wiens leven in een impasse is geraakt nadat zijn grote liefde hem heeft verlaten. Om de tijd te doden keert hij terug naar het landgoed van zijn grootouders waar hij is opgegroeid, om het verleden van zijn inmiddels honderdjarige grootvader te onderzoeken. Was zijn overstap naar het verzet oprecht of ingegeven door opportunistische motieven, en welke rol speelde hij werkelijk aan het oostfront?

Intussen beschouwt Hugo de tijd waarin hij zelf leeft steeds meer als een voortzetting van die veroveringsoorlog met andere middelen. Wanneer zijn vroegere gouvernante overlijdt, duiken in haar huis de verloren gewaande dagboeken van zijn grootvader op, die een ontstellend nieuw licht werpen op diens oorlogsjaren.

In Nirwana gaat de Tweede Wereldoorlog een groots verband aan met de verbrandingstijd van nu. Deze hoogst actuele roman leert dat het vuur een goede knecht is, maar een slechte meester.

Het boek is op 19 september 2023 verschenen.

Over Tommy Wieringa

Tommy Wieringa (1967) brak in 2005 door met de roman Joe Speedboot. Hij had in 2002 al het bekroonde Alles over Tristan (Halewijnprijs, 2002) geschreven. Voor zijn roman Dit zijn de namen ontving hij de Libris Literatuurprijs, en De heilige Rita werd bekroond met de lezers- én de juryprijs van de BookSpot Literatuurprijs. Zijn werk wordt wereldwijd vertaald. Zijn nieuwe boek Nirwana is op 19 september verschenen.

In samenwerking met

Heel Nederland Leest

Deze activiteit vindt plaats tijdens Heel Nederland Leest. Een goed boek brengt gesprekken op gang en verbindt lezers met elkaar. In november leest heel Nederland daarom één boek. Lezers krijgen Sonny Boy van Annejet van der Zijl cadeau van de bibliotheek. Je krijgt dit boek bij deelname aan één van de activiteiten of je kunt het boek halen bij de Bibliotheek.