Leven tussen twee werelden. Door Lenette Schuijt

29 november 2023, van 20:00 tot 21:30 | de Bibliotheek het Eemhuis

Kosten: €5 - inclusief koffie/thee en boek Heel Nederland Leest

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Nog steeds zijn er grote verschillen tussen sociale klassen. Wie stromen er door naar een ander sociaal milieu en zijn daarmee sociale stijgers? Waarom zij wel en anderen niet? Lenette Schuijt schreef hierover het boek 'Transklasse - leven tussen twee werelden', op basis van haar eigen ervaringen, literatuuronderzoek en interviews. Lenette neemt je deze avond mee in hoe het is om tussen twee werelden te leven. Ook gaat ze in op het belang van lezen.

Kaartje kopen

Transklasse leven in twee werelden

Zij put daarbij uit haar eigen levensloop, interviewde tientallen sociale stijgers met hun unieke levensverhalen en verzamelde ervaringsverhalen uit de literatuur. Door een studie van sociologische, filosofische en psychologische analyses van sociale mobiliteit vond ze antwoorden op vele vragen. Wat moeten ze achterlaten en hoe verwerven ze een eigen plek in een ander milieu? Hoe zorgen ze dat ze, terwijl ze de sociale ladder beklimmen, zichzelf blijven? Hoe verandert het contact met hun milieu van afkomst? Wat maakt dat sommigen wel en anderen niet hun milieu verlaten? 

Veel mensen realiseren zich niet dat zij een transklasse zijn of getrouwd of bevriend zijn met een sociale stijger. Deze levensverhalen van sociale stijgers laten zien dat klasse nog altijd springlevend is in onze samenleving. Maak kennis met een fascinerend, maar voor velen verborgen fenomeen.

Over Lenette Schuijt

Lenette Schuijt (1959) is een Eemlandse schrijver van boeken op het gebied van leiderschap en bezieling. Daarnaast werkt ze voor maatschappelijke organisaties als adviseur, coach en docent. 

Meer informatie: www.lenetteschuijt.nl

Heel Nederland Leest

Deze activiteit vindt plaats tijdens Heel Nederland Leest. Een goed boek brengt gesprekken op gang en verbindt lezers met elkaar. In november leest heel Nederland daarom één boek. Lezers krijgen Sonny Boy van Annejet van der Zijl cadeau van de bibliotheek. Je krijgt dit boek bij deelname aan één van de activiteiten of je kunt het boek halen bij de Bibliotheek.