De Bibliotheek Bunschoten verhuist naar het hart van Bunschoten-Spakenburg

Gepubliceerd op: 17 april 2020 15:50

De Bibliotheek Bunschoten gaat verhuizen naar een nieuwe locatie aan de Oude Schans. Een prachtige plek in het historisch centrum met uitzicht op de Botterhaven. Bibliotheek Eemland is enthousiast over de locatie en zal de komende maanden voortvarend plannen gaan maken voor de inrichting en programmering.

Tijdelijke behuizing in pop-up bibliotheek

Zes jaar geleden verhuisde de Bibliotheek Bunschoten van de Bikkersweg tegenover het gemeentehuis, naar de Blokkenmakerssteeg, een zijstraat van het Spui. Dit was bedoeld als een tijdelijke behuizing;  op termijn zou de bibliotheek verhuizen naar de Ouwe Sjool. Dit pand met een lange historie heeft een gemeentelijke monumentenstatus. Het verkrijgen van de benodigde financiën om het pand grondig te restaureren en uit te breiden met m2, verliep echter trager dan verwacht. In het najaar van 2019 heeft de bibliotheek haar dilemma aan de gemeente voorgelegd: de huur van de tijdelijke huisvesting loopt af en er was onzekerheid over het op tijd opleveren van de Ouwe Sjool. voor de gemeente een reden om op zoek te gaan naar een oplossing of een alternatief.

Gevonden!

Een alternatief werd gevonden in het hart van het dorp aan de Oude Schans. Dit winkelpand komt in 2021 vrij. Vanaf 2 januari ontvangt de bibliotheek de sleutel en kan de verbouwing tot een moderne bibliotheek starten. Het streven is om op 1 april 2021 de deuren te openen voor het publiek. De bibliotheek is zeer verheugd met deze locatie. Het  biedt veel mogelijkheden om de bibliotheek in te richten voor de vele activiteiten die er plaatsvinden. Denk daarbij aan het Taal café, Voorleesfeestjes, cursussen Klik & Tik en lezingenavonden.
Naast de kerntaak, boeken kunnen lenen en lezen, is een goede ontmoetingsplek creëren waar talrijke activiteiten –met partners- worden georganiseerd van belang. De Bibliotheek Bunschoten wil graag een maatschappelijke instelling zijn waar het goed toeven is, kennis en informatie kan worden opgehaald en ontmoeting en verbinding kernwoorden zijn in haar bedrijfsvoering zodat elke inwoner van Bunschoten Spakenburg  iets van zijn of haar gading vindt in de nieuwe bibliotheek.

Horeca en dagbesteding

De locatie, midden in het hart van het historisch centrum, ook een  toeristische trekpleister, leent zich uitstekend voor een horeca gelegenheid. Daarom worden de mogelijkheden onderzocht voor daghoreca in combinatie met een ontmoetingscentrum en dagbesteding. Hierbij is DOEG voor zorg- en dienstverlening in Bunschoten – Spakenburg, de gesprekspartner.