Gratis lessenserie digitale veiligheid

Gepubliceerd op: 5 november 2020 15:16

HackShield

Tijdens de Week van de mediawijsheid (9 t/m 13 november) kunnen scholen gratis een lessenserie digitale veiligheid met Hackshield en Educatieve Escaperoom aanvragen.

Alle groepen 6,7 en 8 van basisscholen uit Amersfoort kunnen gratis, tijdens de Week van de Mediawijsheid (9 t/m 13 november), een 3-delige lessenserie van de online Cybersecurity-Game Hackshield aanvragen bij het Medialab van de Bibliotheek Eemland. Hiermee wil de Gemeente Amersfoort kinderen weerbaarder maken tegen cybercriminaliteit.

De lessenserie kan gratis aangevraagd worden van 9 t/m 13 november. De lessen kunnen plaatsvinden t/m april.

Lessenserie

De 3-delige lessenserie is speciaal ontworpen voor de Week van de Mediawijsheid. Leerlingen leren alles over online veiligheid. De lessen bestaan uit de online game HackShield, de Educatieve Escaperoom en een evaluatieles.

Les 1 bestaat uit een gastles die door één van de Medialab docenten wordt verzorgd op school. De leerlingen krijgen uitleg over wat HackShield precies inhoudt, om vervolgens samen de HackShield game te gaan spelen.

Les 2 bestaat uit een bezoek aan de Educatieve Escaperoom, waarin het thema en de leerdoelen van Hackshield terugkomen in de vorm van educatieve puzzels. Een interactieve beleving waarbij de hele klas strijdt tegen de klok voor punten in Hackshield!

Les 3 is een afrondende les, wederom in de school. De les wordt, indien mogelijk, ingepland in dezelfde week als het escaperoom bezoek. Hierin worden de leerdoelen en ervaringen van HackShield en de Educatieve Escaperoom nabesproken. De les wordt afgesloten met het HackShield kaartspel.

Meer informatie

HackShield is een online game die kinderen tussen de 8 en 12 jaar oud opleidt tot Cyber Agents die zichzelf en hun omgeving kunnen beschermen tegen online gevaar. Cybercriminaliteit is namelijk nog altijd een groeiend probleem. Vrijwel wekelijks komen er berichten voorbij over gemeenten, ziekenhuizen en andere grote instanties die te maken krijgen met hackers of een andere vorm van criminaliteit. Daar wil HackShield verandering in brengen.

Onderdeel van de lessenserie is ook een bezoek aan de compleet vernieuwde Educatieve Escaperoom van Het Medialab van De bibliotheek Eemland aan de Amsterdamseweg in Amersfoort. Dit is de enige Escaperoom ter wereld waarbij hele schoolklassen moeten ontsnappen door het oplossen van educatieve puzzels. Deze interactieve beleving sluit volledig aan bij de leerdoelen van Hackshield. In de professionele ruimtes vol spectaculaire licht- en geluidseffecten volbreng je met de hele klas een missie op het gebied van digitale veiligheid.

De lessen zijn onderdeel van een Amersfoortse Hackshield competitie. Aan het einde van dit schooljaar wordt er een grote huldiging georganiseerd waarbij de beste Hackshield klas van Amersfoort door de burgemeester en echte Cyber Agenten van de politie worden bevorderd tot Junior Cyber Agent.