In actie tegen laaggeletterdheid in Bunschoten

Gepubliceerd op: 2 september 2021 11:03

Van maandag 6 tot en met zondag 12 september organiseert Stichting Lezen en Schrijven de Week van Lezen en Schrijven. De organisatie roept heel Nederland op in actie te komen tegen laaggeletterdheid. Ook DigiTaalhuis Bunschoten vraagt samen met samenwerkingspartners deze week extra aandacht voor laaggeletterdheid.

Hester Slegtenhorst is Taalconsulent voor DigiTaalhuis Bunschoten in de Bibliotheek Bunschoten. In deze rol helpt ze mensen die moeite hebben met lezen en schrijven verder, door samen te kijken wat iemand wil leren en wat daarbij past. Zaterdag 11 september staat ze op de markt in Bunschoten om in gesprek te gaan met bezoekers over laaggeletterdheid. Ze hoopt dat als iemand moeite heeft met lezen en schrijven hier met haar over durft te praten. Ze weet ook dat veel volwassenen zich schamen als ze laaggeletterdheid zijn en dit proberen te verbergen. Mensen die zelf geen moeite hebben met lezen, schrijven of de computer, kunnen een grote rol spelen bij het op weg helpen van iemand die hier wel moeite mee heeft. Als buurman, vriendin, kennis of familielid kun je wijzen op de mogelijkheden zoals het DigiTaalhuis.

Hoe herken je laaggeletterdheid?

Maar hoe herken je laaggeletterdheid en hoe maak je het bespreekbaar? Hester:” Je herkent het uiteindelijk doordat mensen ergens vast lopen in hun leven. Voorbeelden zijn dat er schulden ontstaan, dat hun gezondheid verslechterd omdat ze niet de juiste maatregelen nemen zoals op tijd hun medicijnen innemen of ouders die hun kinderen niet kunnen voorlezen of helpen met hun huiswerk. Je herkent het dus vaak aan de gevolgen van laaggeletterdheid. In een gesprek kun je erachter komen of de problemen komen doordat iemand moeite heeft met lezen en schrijven of digitale vaardigheden mist. Dit doe je door te benoemen dat het ook lastig is dat alles digitaal gaat of dat de informatie of brieven die je krijgt van een instantie of dokter soms best moeilijk te begrijpen zijn. Dit kan een opening zijn voor de ander om aan te geven dat het inderdaad lastig is. Vervolgens kun je dan vragen of je samen eens zal kijken wat je kunt doen om beter te worden in lezen of schrijven of waar je de computer kunt leren gebruiken.”

Kom (samen) naar DigiTaalhuis Bunschoten

De eerste stap om iemand te helpen is door (samen) naar het DigiTaalhuis te komen of door samen een afspraak te maken. Het DigiTaalhuis zit in de Bibliotheek Bunschoten. Een afspraak maken is makkelijk, je kunt even binnenlopen en aan de balie een afspraak maken, maar je kunt ook bellen 06 134 082 09. En als je iemand wil helpen, staat er ook een formulier op de website www.digitaalhuisbunschoten.nl die je in kunt vullen met de gegevens en het telefoonnummer waarop teruggebeld kan worden door Hester.

De Escape Koffer

Voor iemand die geen moeite heeft met lezen en schrijven, is het soms moeilijk voor te stellen hoe het voelt om laaggeletterd te zijn. Speciaal voor de Week van Lezen en Schrijven ontwikkelde Stichting Lezen en Schrijven daarom samen met Raccoon games een speciale escape koffer. Met deze koffer ervaar je zelf hoe het is om vast te lopen in taal. Bezoekers van de markt worden dan ook van harte uitgenodigd om de uitdaging van de Escape Koffer aan te gaan!