Abdelkader Benali en Lamia Makaddam over nieuwe verhalen en vreemdelingen in het Eemhuis

Gepubliceerd op: 28 augustus 2020 12:36

Zaterdag 19 september spreken Abdelkader Benali en Lamia Makaddam over het thema 'Nieuwe verhalen en vreemdelingen' in de Bibliotheek het Eemhuis. Op meeslepende wijze vertelt Abdelkader Benali in zijn laatste boek 'De vreemdeling. Racisme uitgelegd' aan onszelf over zijn persoonlijke ervaringen met vreemdelingenhaat en discriminatie.

Abdelkader Benali laat 19 setpember zien hoe racisme en tolerantie de afgelopen veertig jaar zijn veranderd. Ook Lamia Makaddam is van de partij. Benali vertaalde haar teksten. Makaddam woont al decennia in ons land, beheerst de taal vloeiend, is journalist en vertaler, maar in je moedertaal kun je waarschijnlijk nog net iets genuanceerder de beelden verschuiven. Haar nieuwste poëziebundel Je zult me vinden in elk woord dat ik schrijf werd naar het Nederlands vertaald door Benali.

Over Abdelkader Benali

Abdelkader Benali (Marokko, 1975) is een van de bekendste Nederlandse schrijvers. Hij schreef romans, verhalen, poëzie, toneel en journalistieke teksten. Bruiloft aan zee is zijn bejubelde en bekroonde debuut uit 1996. In september 2015 werd Benali vader van een dochter, voor wie hij het boek Brief aan mijn dochter (2016) schreef. In 2020 werd Benali de Gouden Ganzenveer toegekend voor zijn verdiensten voor de Nederlandse literatuur.