Blog Lies Pannevis (specialist Jeugd): "Iedere Kinderboekenweek is weer één groot feest"

Gepubliceerd op: 1 oktober 2019 10:22

Voor Kinderboekenschrijvers en jeugdbibliothecarissen is het nu de allerdrukste tijd van het jaar: De Kinderboekenweek staat weer voor de deur!

Alleen al in de regio Eemland doen zo’n zesduizend leerlingen van basisscholen mee aan de activiteiten die speciaal voor schoolklassen georganiseerd worden, zoals workshops, schrijversbezoeken en voorstellingen rondom kinderboeken. Zo gaan de groepen 7 en 8 luisteren naar Govert Schilling die een nieuw jeugdboek heeft geschreven over het heelal en kijken de groepen 3 en 4 naar de grappige, muzikale voorstelling bij de Liedjesatlas. Daarnaast komen er ruim tweeduizend bezoekers naar de andere activiteiten zoals de voorleesfeestjes, onze speurtocht en het Kinderboekenfestival, waar zelfs een heus planetarium wordt neergezet.

Een enorme organisatie

Het is een enorme organisatie en als er dan klassen op het laatste moment afzeggen, een voorstelling niet door kan gaan vanwege een dubbele boeking, een schrijver ziek blijkt te zijn of in de file staat terwijl er al 60 kinderen op hem zitten te wachten in de Keizaal, bezorgt me dat wel eens slapeloze nachten.
“Waarom doen we dit toch allemaal?” vraag ik mezelf dan af, maar dat weet ik natuurlijk best: iedere Kinderboekenweek is weer één groot feest voor al die kinderen die met hun klas of met hun ouders meedoen aan al die activiteiten. En het thema reizen is heerlijk, daar kunnen we weer van alles bij verzinnen.

Lezen, lezen en nog eens lezen

Maar het gaat werkelijk maar om één ding: lezen, lezen en nog eens lezen! Kinderen die lezen leuk vinden hebben een streepje voor in het leven. Voor hen is alles makkelijker: zelf leren lezen, begrijpend lezen, toetsen maken, studeren, iets opzoeken op internet, een formulier invullen. Ze scoren beter bij alle schoolvakken en kunnen zich ook nog eens beter inleven in andere mensen. Als je het beste wilt voor je kind, hoop je dus dat hij een lezer wordt. Maar hoe bereik je dat? Door zelf het goede voorbeeld te geven natuurlijk, en door kinderen warm te maken voor de allerleukste boeken!

Ervaren hoe leuk het kan zijn in de bibliotheek

En daarom gaan we er weer vol tegenaan deze Kinderboekenweek: Heel veel voorlezen, kinderen kennis laten maken met fantastische verhalen en schrijvers en ze laten ervaren hoe leuk het kan zijn in de bibliotheek: een schatkist vol bijzondere boeken. Voor ieder kind is er een boek dat precies past, en dan kan de reis beginnen. Een reis door het heelal, een reis naar ander land, een reis naar een fantasiewereld of een reis naar het leven van een ander kind dat andere dingen beleeft. Maar altijd een reis waar je beter en slimmer van wordt! Reis je mee?

Lies Pannevis, specialist Jeugd

Bekijk het programma van de Kinderboekenweek