Blog Karin Horst, specialist cultuur: 'Informeer je! Door te lezen, te kijken en te luisteren'

Gepubliceerd op: 30 oktober 2019 13:23

In mijn ideale wereld baseert iedereen zich op kennis en informatie door te lezen, te luisteren, te kijken en met elkaar in gesprek te gaan. Tijdens Nederland Leest daag ik u uit dit te doen over duurzaamheid.

"Duurzaamheid heeft de wereld in zijn greep. We zullen er nog jaren over (moeten) praten. Om onze planeet leefbaar te houden voor onze (klein)kinderen zijn veranderingen noodzakelijk. Daar kunnen we allemaal aan meedoen! Uit onderzoek is zelfs gebleken dat je gelukkiger wordt door zelf actief invloed te hebben op je omgeving. Natuurlijk zijn wij als persoon maar een druppel op de gloeiende plaat, maar veel druppels bij elkaar maken een zee.

Mensen die lezen zijn socialer

— Karin Horst

Lezen

Uit wetenschappelijk onderzoeken blijkt elke keer weer dat lezen veel positieve gevolgen heeft. Mensen die lezen zijn socialer. Het vermogen om je in te leven in de levens en problemen van anderen wordt er nl. groter van (bron). Van lezen word je ook slimmer (bron), bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid. Deze maand bieden wij u de Nederland Leest-bundel Winterbloei aan. Lees het voorwoord van Giphart, de column van Aaf Brandt Corstius en de verhalen van en over Wolkers. Ga er daarna met anderen over in gesprek in de speciale online leeskring van de bibliotheek Eemland op Hebban.

Luisteren

De samensteller van de bundel èn biograaf van Wolkers, Onno Blom, kunt u ontmoeten en beluisteren in de bibliotheek Baarn. Onno Blom won in 2018 de prijs voor de beste biografie over Wolker, Het Litteken van de dood. Ook te beluisteren is Teun van de Keuken, journalist, columnist en programmamaker. Teun heeft zich tot doel gesteld om mensen bewust te maken van voeding. Wie kent niet zijn slaafvrije chocolade Tony Chocolony? In het KAdECafé zal hij met name ingaan op zijn nieuwste boek : de Supermarktsurvivalgids. Tot slot kunt u luisteren naar Jessie en Nicky Kroon, de zussen die samen het Zero waste project begonnen en er hun missie van maken mensen minder afval te laten produceren.

Tegenwoordig worden meningen gevormd op basis van koppen in kranten of op sociale media

— Karin Horst

Kijken en discussie

Tegenwoordig worden meningen vaak gevormd op basis van koppen in kranten of op sociale media. Dat mag en kan een stuk geïnformeerder, bijvoorbeeld door te kijken naar de programma's van VPRO Tegenlicht. In het kader van duurzaamheid is er op 20 november een Tegenlichtmeetup over Waterlanders, want waterbeheer is een top-prioriteit in de hele wereld (denk aan smeltende ijskappen & droogtes). Daarnaast is Amersfoort één van de drie Europese proeftuinen in het kader van waterschapsbeheer. 
In Leusden en Woudenberg wordt de film The biggest little farm vertoond; een eerlijk, hoopvol en bijzonder aandoenlijke documentaire over de zoektocht naar harmonie tussen mens en natuur op een kleine boerderij. Zeer de moeite waard om te bekijken.

Leg je smartphone ver weg (zet ook het geluid uit), kies een boek van een schrijver/onderwerp/genre waar je van houdt en kom tot rust door (offline) te lezen."

Lees meer over Nederland Leest


Karin Horst is specialist cultuur en mediawijsheid & coördinator Eemlandse schrijvers bij de Bibliotheek Eemland.