Racisme en discriminatie; collectietips en tentoonstelling

Gepubliceerd op: 10 juli 2020 15:35

2020 staat tot nu toe in het teken van een wereldwijde pandemie en een wereldwijd protest tegen racisme. Over corona is nog niet veel in boeken of films verschenen. Over racisme is daarentegen al heel erg veel geschreven en verschenen. Meer weten over het onderwerp? Lees dan een van deze boeken of bekijk een van de andere materialen. Of bekijk de tentoonstelling 'Tell me your Story', nog t/m 30 augustus te zien in KAdE

Boekentips en andere materialen over discriminatie

• Wij slaven van Suriname

Anton de Kom

Geschiedenis van het lot van de slaven in Suriname en hun bestaan na de afschaffing van de slavernij (1863), beschreven door een Surinamer, die om zijn politieke activiteiten uit Suriname verbannen werd.

Bekijk details van Wij slaven van Suriname

• Hallo witte mensen

Anousha Nzume

Pleidooi voor het erkennen en herkennen van alledaags racisme onder witte mensen in Nederland.

Gedrukt boek

Bekijk details van Hallo witte mensen

• Waarom ik niet meer met witte mensen over racisme praat

Reni Eddo-Lodge

Kritisch betoog door de Britse zwarte vrouw over de wijze waarop de witte Britten omgaan met het idee van een egalitaire, niet-racistische samenleving en de diepe verankering van racisme in de Britse maatschappij.

Gedrukt boek

Bekijk details van Waarom ik niet meer met witte mensen over racisme praat

• Laten we het er maar niet over hebben

Akwasi Akwasi

Eerste dichtbundel van de bekende rapper, acteur, scenarist, presentator (1988), waarin het onvermogen tot echte communicatie centraal staat.

Gedrukt boek

Bekijk details van Laten we het er maar niet over hebben

• The hate u give

Angie Thomas

Starr Carter (16, ik-figuur) gaat naar een dure particuliere school, maar woont in een arme wijk vol drugs en straatbendes. De spanning tussen die twee werelden loopt op als Starr getuige is van een schietincident waarbij haar jeugdvriend Khalil door een agent wordt gedood. Vanaf ca. 15 jaar.

Gedrukt boek

Bekijk details van The hate u give

• Als Beale Street kon praten

James Baldwin

De familie van een 19-jarig zwanger zwart meisje tracht de onschuld van haar gedetineerde vriend te bewijzen.

Bekijk details van Als Beale Street kon praten

• I am not your negro

James Baldwin, Raoul Peck

Bekijk details van I am not your negro

• Een keukenmeidenroman

Kathryn Stockett

Als een jonge vrouw in het Mississippi van de jaren zestig van de 20e eeuw in het geheim een boek schrijft over de levens van de zwarte hulpen van haar vriendinnen, heeft dit voor iedereen grote gevolgen.

E-book

Bekijk details van Een keukenmeidenroman

KAdE: tell me your story

Voor het eerst in Europa: 100 jaar Afrikaans-Amerikaanse kunst gebaseerd op Storytelling. Een tentoonstelling die door de omstandigheden zeer actueel is en de moeite waard om te bezoeken. Bijna 50 kunstenaars tonen de visueel overweldigende rijkdom van de zwarte cultuur. Ruim 140 bruiklenen, voornamelijk uit Amerika, zijn voor even in Amersfoort. Het werk van een groot deel van de kunstenaars was niet eerder in Nederland te zien. Maak kennis met de kernfiguren van de Afrikaans-Amerikaanse kunst en ontdek hun verhaal.

Podcast over de Harlem Renaissance, Afrikaans Amerikaanse Literatuur en meer.

De Harlem Renaissance wordt gezien als de eerste bloeiperiode van de Afrikaans-Amerikaanse kunst en cultuur. Hoe ontstond deze periode en welke invloed was er op latere schrijvers als Baldwin in de volgende bloeiperiode van de jaren zestig? Kunsthal KAdE Amersfoort heeft naar aanleiding van de tentoonstelling Tell Me Your Story i.s.m Schwob, NRC en de Bibliotheek Eemland een podcast gemaakt over de klassiekers en hoogtepunten van de Afrikaans-Amerikaanse literatuur.
Michel Krielaars, chef boeken NRC, gaat met NRC-redacteur Toef Jaeger, schrijver/journalist Dominique van Varsseveld en kunsthistoricus en curator van Tell Me Your Story Rob Perrée in gesprek over de literaire klassiekers uit de Afrikaans-Amerikaanse literatuur.Beluister de podcast nu en breng een bezoek aan de tentoonstelling Tell Me Your Story, nog t/m 30 augustus te zien in Kunsthal KAdE Amersfoort.
Leeslijst voor meer onterecht vergeten klassiekers:
Schwob
Schomburg Center's Black Liberation Reading List

podcast KAdE Tell me your story

'Inclusieve' boeken

Hoofdpersonen
Alhoewel het nog steeds beter kan, verschijnen er steeds meer boeken waarin de hoofdpersonen een andere kleur en/of achtergrond hebben.
Wie geïnteresseerd is kan kijken in deze, door bibliotheek Rotterdam aangemaakte lijst van prentenboeken en jeugdboeken.
Inleven
Of bekijk deze lijst met romans van niet-westerse auteurs die inzicht geven in het leven van mensen in landen ver weg, in hun gewoontes, hun tradities, hun problemen en hun oplossingen.