Cultureel Café 'ontmoetingen' te zien bij LOS

Gepubliceerd op: 11 mei 2021 17:01

Begin mei was Eva Vriend in Spakenburg om te vertellen over haar boek 'Eens ging de zee hier tekeer'. Kunsthistorica Henny Goedegebuure interviewde haar voor de Lokale Omroep Spakenburg (LOS). Eva vertelt over haar boek. Een mooi verhaal over hoe de Zuiderzee het IJsselmeer werd en de ingrijpende invloed hiervan op de cultuur, de identiteit en de toekomst van vier Zuiderzeefamilies.

Voorafgaand aan het interview nemen de organisatoren - hetCULTUURplatform, Museum Spakenburg en Bibliotheek Eemland- je met een film mee langs de Zuiderzee. Onze dorpsgenoot Driek van Diermen vertelt op illustratieve wijze meer over onze rijke geschiedenis. En vooral over de gevolgen van de inpoldering voor Spakenburg, vroeger en nu.

Historica en journaliste Eva Vriend groeide op als boerendochter in de Noordoostpolder. In 2013 publiceerde zij ‘Het nieuwe land’. Dit boek stond op de shortlist van de MJ Brusseprijs voor het beste journalistieke boek en de shortlist van de Libris Geschiedenisprijs (uitreiking 25 oktober 2020). Het boek is ook getipt door het DWDD-boekenpanel "In de goede traditie van Geert Mak. Dit is de vaderlandse geschiedenis zoals je 'm heel graag leest. Ontroerend!”.

De schilderachtige stadjes rond het IJsselmeer spreken tot de verbeelding, met hun authentieke gevels, vissersboten en pittoreske havens. Hoewel ze onderling sterk verschillen, is er één gebeurtenis die leven en lot van alle kustbewoners met elkaar verbindt. Op 28 mei 1932 werd de Afsluitdijk gedicht. De overheid was ervan overtuigd dat dit Nederland zou opstuwen in de vaart der volkeren. De kustbewoners stonden erbij, keken ernaar en moesten zich zien te redden. Hun Zuiderzee werd het IJsselmeer. Voortaan voeren hun botters uit op een zoetwaterplas. Wat betekent zo’n ingrijpende verandering voor de cultuur, de identiteit en de toekomstdromen van mensen, tot op de dag van vandaag? In Eens ging de zee hier tekeer staan vier Zuiderzeefamilies centraal, uit Urk, Volendam, Spakenburg en Wieringen. Aan de hand van hun levensgeschiedenissen vertelt Eva Vriend een groots verhaal over het houvast dat traditie biedt, de veerkracht die vereist is om vooruit te komen en vissersbloed dat kruipt waar het niet gaan kan.

Uitzending dinsdag 11 mei, elk uur bij de Lokale Omroep Spakenburg