De Bibliotheek Leusden start Zadenbieb

Gepubliceerd op: 15 mei 2020 15:03

Vanaf woensdag 20 mei kunnen bezoekers in de Bibliotheek Leusden gebruikmaken van de Zadenbieb. In deze speciale bibliotheek kunnen klanten kosteloos zaden lenen en ruilen. De bibliotheekvestiging start met de Zadenbieb vanwege het Internationaal jaar van de Plantengezondheid.

De collectie van de Zadenbieb bestaat uit groenten-, kruiden- en bloemenzaden en is samengesteld uit zaden die gedoneerd zijn door onder andere zadenbedrijf Vreeken uit Dordrecht. Daarnaast wordt de collectie door klanten aangevuld. De Bibliotheek Leusden vraagt de klanten die gebruikmaken van de Zadenbibliotheek om van de sterkste plant zaden te winnen en om deze weer terug te brengen naar de Zadenbieb. Zo kan de collectie blijven bestaan en groeien.

De Zadenbieb wordt vanwege het Internationaal jaar van de Plantengezondheid van De Verenigde Naties opgericht. Het verbouwen van eigen voedsel wordt door het uitlenen van zaden eenvoudiger, goedkoper en succesvoller. Bovendien krijgen meer mensen met de Zadenbieb toegang tot veel verschillende biologische zaden en is er de mogelijkheid om kennis te delen. De bibliotheek heeft daarnaast een grote collectie boeken op het gebied van (moes)tuinieren om bezoekers te informeren.

De Bibliotheek Leusden start met de Zadenbieb naar voorbeeld van en in samenwerking met Stichting Zadenbibliotheek Fryslân. De Zadenbieb Fryslân is in 2017 opgericht in de Bibliotheek Joure, in samenwerking met Roeach (een permacultuurtuin in Joure. Zij geven advies en ontwerpen eetbare tuinen). Dit jaar hoopt de Zadenbieb Fryslân te groeien tot 18 zadenbiebs.