De boekenkast van... Onno Blom

Gepubliceerd op: 30 oktober 2019 16:03

Wat hebben schrijvers, sprekers en prominente Eemlanders in hun boekenkast staan? Wij vroegen het aan Onno Blom voor deze nieuwe rubriek. Blom, bekend als de schrijver van dé Wolkers biografie: "Dit zijn vijf boeken die ik als jongen las uit de boekenkast van mijn vader en die een oneindige indruk op mij maakten".

Tijdens de landelijke campagne Nederland Leest in november, staan Bibliotheken door het hele land in het teken van Jan Wolkers en Duurzaamheid. 

Dit zijn vijf boeken die ik als jongen las uit de boekenkast van mijn vader en die een oneindige indruk op mij maakten

— schrijver Onno Blom

Jan Wolkers - Kort Amerikaans

Een door een litteken geschonden jongeman tracht zich tijdens de Tweede Wereldoorlog te ontworstelen aan zijn seksuele remmingen en zijn christelijke opvoeding.

Gerard Reve - Werther Nieland

Twee novellen over de belevingswereld van een kleine jongen die tegenover de onbegrijpelijke wereld van de volwassenen komt te staan.

Maarten Biesheuvel - In de bovenkooi

De eerste grote verhalenbundel van Maarten Biesheuvel (1939) en nog steeds een hoogtepunt in zijn werk. De schrijver is veelzijdig: hij vertelt korte verhalen uit het dagelijkse leven, beschrijft nuchter en beknopt, maar ook uitvoerig en ontroerend. 

Gerrit Komrij - Verwoest Arcadië

Verwoest Arcadië, destijds de eerste Nederlandstalige titel in de prestigieuze reeks Privé-domein, beschrijft hoe de jonge Jacob in de greep raakt van de literatuur enerzijds en de liefde voor jongens aan de ander kant: aan geen van beide kan hij weerstand bieden.

Harry Mulisch - Voer voor psychologen

Autobiografische teksten van de Nederlandse schrijver over zijn ouders, schrijverschap en filosofische bevlogenheid.

De boekentips van Onno Blom