De Nachtwacht van de onmisbaren

Gepubliceerd op: 20 juni 2022 13:41

Op woensdag 22 Juni om 11:00 uur zal het kunstwerk "de Nachtwacht van Onmisbaren" onthuld worden in het Eemhuis. Het Kunstwerk is een foto van een nieuwe nachtwacht. Dit portret reist heel Nederland door en met deze actie wil de FNV aandacht vragen voor de mensen met een cruciaal beroep. Bij de onthulling zullen vertegenwoordigers van de FNV, een wethouder van gemeente Amersfoort en enkele "onmisbaren", (mensen met een cruciaal beroep) aanwezig zijn.

Wie waken er over ons land als het donker wordt? Dat zijn de onmisbaren.

Met dit in gedachte is een hedendaagse versie van de Nachtwacht gemaakt; de nachtwacht van onmisbaren.

Dit kunstwerk staat symbool voor alle 3.5 miljoen mensen in tientallen cruciale beroepen die afgelopen jaar ons land overeind hebben gehouden.

De 3,5 miljoen werknemers, die tijdens de coronapandemie als onmisbaar werden bestempeld, hebben vaak een laag loon, een hoge werkdruk en veel onzekerheid. Met dit levensgrote kunstwerk wil de vakbond FNV aandacht vragen voor o.a. zorgverleners, leerkrachten, schoonmakers, vuilnisophalers, kinderopvangmedewerkers, chauffeurs, politieagenten, beveiligers, post– en pakketbezorgers, supermarktmedewerkers, militairen, brandweermensen, medewerkers in het openbaar vervoer en alle andere cruciale beroepen, zij verdienen respect en waardering.

Het kunstwerk reist door heel Nederland en wij zijn trots dat het komende periode een mooie prominente plek krijgt in de centrale hal van de Bibliotheek het Eemhuis.

Het kunstwerk is te bewonderen in het Eemhuis t/m eind augustus 2022.