De prentenboeken top 10 van 2022

Gepubliceerd op: 6 januari 2023 19:45

Tijdens de Nationale Voorleesdagen staat de prentenboeken top 10 centraal. Deze top 10 bevindt zich hieronder en wordt ieder jaar gekozen door een deskundig comité. Dit jaar bevat de lijst verhalen over: dieren, knuffels en vriendschappen.

1. Maximiliaan Modderman geeft een feestje - Joukje Akveld

Maximiliaan Modderman geeft in de tuin een feest voor zijn speelgoedbeesten. Daar hoort natuurlijk taart bij. Al gauw wordt het een wild feestje. Dus moeten alle kleren en alle beesten in bad. En ook het boek. En de taart. Wat zullen papa en mama daarvan zeggen? Groot prentenboek met grappige kleurenillustraties. Vanaf ca. 3 jaar.

Reserveer hier

2. De eend die niet van water hield - Steve Small

Tijdens een stormachtige nacht staat een verdwaalde kikker bij Eend voor de deur. Eend vraagt hem binnen. Ze hebben het heel gezellig samen, ook al houdt Eend niet van water en Kikker juist heel veel. Als Kikker zijn huis heeft teruggevonden, mist Eend hem heel erg. Prentenboek met humoristische, krachtige kleurenillustraties. Vanaf ca. 4 jaar.

Reserveer hier

3. Brave hond! Stoute kat! - Bette Westera

Luiaards hangen sloom te slapen aan een tak, mieren hebben het altijd druk. In 32 gedichtjes worden telkens twee dieren met elkaar vergeleken. Je zult merken dat elk dier weer anders is. Hoe zit dat met jou? Poëzieprentenboek met kleurrijke illustraties.Vanaf ca. 4 t/m 8 jaar.

Reserveer hier

4. Ik ben Pippi niet! - Yvonne Jagtenberg

Meisje de Geit heeft sproeten, twee stijven oranje vlechten en is supersterk. Ze kan zelfs een paard optillen. Iedereen op school noemt haar Pippi. Maar ze is Pippi niet, ze is gewoon zichzelf! Prentenboek met grappige, stoere kleurenillustraties. Vanaf ca. 4 jaar.

Reserveer hier

5. Een zee van liefde - Pieter Gaudesaboos

Pinguïn gaat op weg naar Beer om iets belangrijks te vertellen: hij is verliefd op hem. Daar moet Beer heel hard om lachen: ze zijn toch veel te verschillend? De hele zomer doen ze fijne dingen samen. Zal er iets veranderen aan Beers gevoelens? Groot formaat prentenboek met krachtige illustraties in heldere kleuren. Vanaf ca. 5 jaar.

Reserveer hier

6. Nee! zei Konijn - Marjoke Henrichs

Op alles wat mama voorstelt, zegt konijn heel hard: nee! Maar die worteltjes zien er wel erg lekker uit en wat zijn zijn blauwe laarsjes toch mooi. Zal hij toch maar wat eten en buiten gaan spelen? Prentenboek met eenvoudige, dynamische kleurenillustraties. Vanaf ca. 2,5 jaar.

Reserveer hier

7. Wat zegt de kleine krokodil op de crèche? - Eva Montanari

De dag van de kleine krokodil begint met ‘tring triing’ van de wekker. De kietel van mama en het ontbijt klinken weer heel anders. Als kleine krokodil voor het eerst bij de crèche komt doet hij heel hard ‘wèèèèh!’, maar algauw worden de geluiden vrolijker. Oblong kartonnen prentenboek met eenvoudige, grappige potloodtekeningen in zachte kleuren. Vanaf ca. 2 jaar.

Reserveer hier

8. Kiekeboe! - Deborah van de leijgraaf

Hondje heeft zich verstopt. Zijn dierenvrienden zoeken in de woonkamer, in de slaapkamer en in de tuin maar zien hem nergens. Help je mee zoeken? Beweeg dan de schuifjes. Vierkant hardkartonnen prentenboekje met vrolijke kleurenillustraties en dubbel uittrekbare schuifjes. Vanaf ca. 2 jaar.

Reserveer hier

9. Kom, we gaan een boek lezen - Susanne Strasser

Een kind wil een boek gaan lezen. Al snel zit iedereen op de bank: de zebra, de kat, het kind, de hamster en de leeuw. Maar de ooievaar is er nog niet! Kunnen ze nu toch beginnen? Grappig hardkartonnen prentenboek met vrolijk gekleurde illustraties. Vanaf ca. 3 jaar.

Reserveer hier

10. De bijzondere beer - Tjibbe Veldkamp

Doordat een beer op de lopende band in de speelgoedfabriek even niet oplet, krijgt hij geen armen. Zo wil vast niemand hem hebben. Hij wordt met de andere afgekeurde knuffels bij het afval gegooid. Maar de bijzondere beer is ervan overtuigd dat hij iemands knuffel kan worden. Prentenboek met sfeervolle kleurenillustraties. Vanaf ca. 4 jaar.

Reserveer hier


De Nationale Voorleesdagen

De Nationale Voorleesdagen is het grootste boekenfeest voor kinderen van 0-6 jaar.  Het voorlezen van prentenboeken is ontzettend goed en belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Daarom brengt de CPNB ieder jaar een top 10 prentenboeken uit om je op weg te helpen in de brede wereld met prentenboeken. Met als kers op de taart 'het prentenboek van het jaar'. Deze prijs wordt sinds 2004 uitgereikt aan het beste prentenboek van het jaar. Dit jaar is dat Maximiliaan Modderman geeft een feestje

https://www.bibliotheekeemland.nl/Actueel/nationale-voorleesdagen.html