Elmine Wijnia wint schrijfwedstrijd van de Bibliotheek Eemland

Gepubliceerd op: 18 februari 2021 11:16

Na twee keer te zijn uitgesteld vanwege corona was het woensdag 17 februari eindelijk zover: de bekendmaking van de winnaar van de Nederland Leest-schrijfwedstrijd die de Bibliotheek Eemland in november uitschreef. In een online prijsuitreiking werd de winnaar bekendgemaakt: Elmine Wijnia won de eerste prijs met het verhaal 'De Schop'. Het thema van de schrijfwedstrijd was ‘kleine geschiedenis, grote verhalen’.

Elmine Wijnia koos voor een verhaal over de ontploffing van Onze Lieve Vrouwekerk. De tweede èn de publieksprijs ging naar Kim Hop. Zij schreef het verhaal Perenboom over de Joodse schrijver en kunstenaar Uriel Birnbaum die ooit in Amersfoort woonde. De derde prijs ging naar Frans van der Eem uit Leusden voor zijn verhaal Memento Mori, naar aanleiding van een kort filmpje over Amersfoort.

De jury over het winnende verhaal ‘De Schop’

De jury besloot de eerste prijs toe te kennen aan een verhaal dat zich afspeelt in Amersfoort in het jaar 1787, rondom de dag waarop een grote brand - veroorzaakt door ontploffend buskruit - de Onze Lieve Vrouwekerk vernietigde, de kerk waarvan we nu alleen nog de toren overhebben. Een fascinerende geschiedenis, verteld vanuit een bijzonder karakter; een dier dat eerst lijkt op te treden als toeschouwer of alwetende verteller, maar later misschien toch een grotere rol blijkt te hebben gespeeld. Het is een klassiek verhaal, met kop en staart, in korte, krachtige zinnen. Als vier mannen in café Onder de Linde praten over de ramp zeggen ze weinig, maar als lezer voel je hun ingehouden emoties des te beter. Een ander interessant gegeven in het verhaal is “tijdloos”; de reactie van de mensen op de ramp, het speculeren over de oorzaak, het direct neerleggen van de schuldvraag. De jury vond het mooi om te zien dat dit ook terugkwam in de motivatie van de schrijver.

Schrijver Elmine Wijnia over het verhaal

"Ik woon sinds drie jaar in Amersfoort. Lopende door de stad vroeg mijn dochter van vier waarom er geen kerk meer was bij de Onze Lieve Vrouwetoren. Ik ging zoeken naar een antwoord en ontdekte zo dat de kerk ontploft was. Een ontploffing in een stad ken ik. Voor ik naar Amersfoort verhuisde, woonde ik in Enschede. Ook op 13 mei 2000.
In de eerste dagen na de vuurwerkramp waren er heel veel speculaties. 'Er moesten wel bommen opgeslagen liggen.' 'Ik heb veel meer lijkwagens gezien dan het aantal doden dat ze noemen.' 'De burgemeester heeft valse vergunningen verleend.'
Een jaar later, twee weken na 9-11, was ik op bezoek bij een vriend in New York. Terwijl vrachtwagens af en aan reden met puin, hoorde ik in een restaurant dezelfde speculaties als een jaar eerder in m’n thuisstad. 'Er moeten veel meer doden zijn dan ze zeggen.' 'Die torens kunnen niet zomaar door een vliegtuig ingestort zijn.' Toen viel bij mij het kwartje. Speculeren is een menselijke reactie op een heftige gebeurtenis die je niet echt kunt begrijpen.
Toen ik het thema van de schrijfwedstrijd las, dacht ik aan die ontploffing in Amersfoort. Ook toen moeten mensen hebben gespeculeerd na afloop. Wat zouden ze elkaar toen verteld hebben vlak na de ontploffing."