Herontdekte filmbeelden van Rutger Hauer inspiratiebron voor theatercollege

Gepubliceerd op: 19 april 2021 11:09

Tijdens de research voor het theatercollege ‘Amersfoort ‘40-‘45’ over de Tweede Wereldoorlog in Amersfoort hebben onderzoekers onbekende filmbeelden herontdekt van Rutger Hauer. Hij speelde in een korte film een van de verzetshelden die op 11 februari 1944 meedeed aan de overval op het distributiekantoor aan Plantsoen-West in Amersfoort. Deze relatief onbekende verzetsdaad is opnieuw nagespeeld in het theatercollege ‘Amersfoort ‘40-‘45’. De documentaire is gratis te bekijken vanaf maandag 3 mei via www.amersfoort4045.nl. Om 20:00 uur zal de online première plaatsvinden.

De Nederlandse regisseur Willy Lindwer maakte de film in 1969-1970 tijdens zijn stagejaar van de Filmacademie. Op de beelden is Rutger Hauer te zien in een van zijn eerste filmrollen. Hij speelt Karl Fürgler, een Duitse SS’er was gedeserteerd uit Duitse dienst en werkte. Karl Fürgler nam deel aan het verzet. Op 11 februari 1944 deed hij mee aan de overval op het distributiekantoor. De overval mislukte. Fürgler werd daarbij gewond, maar kon ontvluchten. Diezelfde dag nog werd hij door de politie achterhaald en doodgeschoten in zijn schuilplaats. De herinnering aan deze verzetsdaad komt dankzij deze film opnieuw onder de aandacht en blijft bewaard.

Reda van der Putten, producent theatercollege: “De overval op het distributiekantoor in 1944 is een stukje Amersfoortse geschiedenis dat in de vergetelheid is geraakt. Nadat we toestemming hadden gekregen van regisseur Willy Lindwer hebben we de originele filmbeelden gebruikt ter inspiratie om de overval na te spelen. Dat was nog een hele puzzel want het gebouw bestaat niet meer. Om de scenes zo waarheidsgetrouw na te spelen, hebben we decors laten bouwen en de stoel van burgemeester Van Randwijck nagemaakt. Er zijn zo veel mogelijk originele rekwisieten gebruikt: Duitse militaire uniformen, pistolen, persoonsbewijzen en ook serviesgoed.“

Planning

De documentaire is gratis te bekijken vanaf maandag 3 mei via www.amersfoort4045.nl. Om 20:00 uur zal de online première plaatsvinden.

Meld je aan met deze link om op de hoogte te worden gehouden van uitzendingen op TV en bioscoopvertoningen deze zomer.

Amersfoort4045.nl

Het theatercollege over Amersfoort in de Tweede Wereldoorlog is een productie van het Medialab van de Bibliotheek Eemland in samenwerking met Archief Eemland. Eerder al maakte het Medialab de succesvolle en meermalen uitverkochte producties ‘Buitenaards’ met Govert Schilling en ‘Van Staatsman tot Schavot’ over het leven van Johan van Oldenbarnevelt, met Hans Goedkoop. Het theatercollege is gemaakt voor de herdenking van 75 jaar bevrijding. Meer informatie staat op www.amersfoort4045.nl.