Ik werk bij de Bibliotheek als Taaldocent

Gepubliceerd op: 3 februari 2020 14:15

Als je vertelt dat je bij de Bibliotheek werkt, denken de meeste mensen aan de medewerker achter de balie, maar er zijn veel meer functies. Emma van Ameijde is taaldocent en net begonnen bij de Bibliotheek Eemland. Ze is verbonden aan de DigiTaalhuizen voor het taalonderdeel. Wat ze precies gaat doen, vertelt ze zelf:

“Ik ben opgeleid als NT2-docent en geef al een aantal jaar Nederlandse les aan anderstaligen. De cursisten zijn zowel hoog- als laagopgeleid. Voor de DigiTaalhuizen heb ik een adviserende rol. Ik geef vrijwilligers en medewerkers inhoudelijk (didactisch) advies. Nieuwe vrijwilligers voor het taalcafé en spreekuur zullen bij mij een basiscursus volgen voordat ze beginnen. Het is een heel interessante cursus waar je veel van leert. In de eerste bijeenkomst gaat het over de doelgroep die je als vrijwilliger gaat helpen. In de overige drie bijeenkomsten komt het leren spreken, lezen en schrijven aan bod, welke materialen je kunt gebruiken en wat je wel en niet moet doen. Ik blijf ook kijken wat de behoeften zijn van de vrijwilligers als het gaat om deskundigheidsbevordering. Naast het ondersteunen van iedereen die betrokken is bij de DigiTaalhuizen, zorg ik ook voor de juiste materialen en dat er een collectie in de Bibliotheek is die aansluit bij de doelgroep.”

Er is een spreekuur en er zijn taalcafés

“Klopt, het taalcafé is de plek waar bezoekers de Nederlandse taal kunnen oefenen. Als iemand deel wil nemen aan het taalcafé, heeft hij eerst een intakegesprek met een taalconsulent of vrijwilliger. Vervolgens wordt gekeken op welke manier de vrijwilligers van het taalcafé kunnen helpen bij het verbeteren van de Nederlandse taal.

Bij het spreekuur kan iedereen terecht die de Nederlandse taal beter wil leren spreken of beter wil leren lezen en schrijven. Bij het lezen en schrijven gaat het ook om volwassenen die Nederlands als moedertaal hebben maar nooit goed hebben leren lezen en schrijven. Verder kan wie de computer beter wil leren gebruiken bij het spreekuur terecht voor advies. Voor het spreekuur hoef je geen afspraak te maken en je wordt gratis geholpen.

Wat ook nog leuk is om te noemen, zijn de leesclubs die vanuit de DigiTaalhuizen worden georganiseerd. Dit is een leuke en gezellige manier om samen de Nederlandse taal te oefenen.”

Waarom wilde je betrokken zijn bij de DigiTaalhuizen?

“Ik vind het belangrijk dat het laagdrempelig is. Als je hulp nodig hebt, kun je gewoon naar het spreekuur komen. En de taalcafés zijn in de Bibliotheek, een plek waar iedereen welkom is. Het mooie van de taalcafés vind ik ook het sociale aspect. Als docent zeg ik vaak tegen de cursisten dat ze ook buiten de lessen de Nederlandse taal moeten gaan oefenen. Maar dan geven ze aan dat ze niemand kennen en dat ze het moeilijk vinden om in contact te komen met mensen in hun omgeving. In het taalcafé ontmoeten ze vrijwilligers en andere deelnemers. Ze oefenen de Nederlandse taal, maar doen ook sociale contacten op. Dit vergroot hun wereld.

Mensen die de Nederlandse taal nog niet goed spreken, weten de weg naar de Bibliotheek al aardig te vinden. Ik weet dat het voor iemand die in Nederland is geboren en de Nederlandse taal goed spreekt, veel moeilijker is om hulp en advies te vragen als je moeite hebt met lezen en schrijven. Er is vaak een gevoel van schaamte. Ik hoop dat we deze mensen toch kunnen bereiken zodat we ze verder kunnen helpen. Ik wil iedereen dan ook aanmoedigen om deze stap te zetten of iemand hierbij te helpen door ze op het DigiTaalhuis te wijzen.”