Interview Astrid

Waarom samenwerken met de Bibliotheek? Astrid van der Spoel vertelt waarom!
Hoi Astrid, wat fijn dat we jou mogen interviewen.
Jullie doen zoveel voor ons, dus ik ben blij dat ik een keer iets terug kan doen.
Je staat bekend als een leerkracht met een grote passie voor lezen. Kun je iets vertellen over jezelf?
Dankjewel! Ik werk als leerkracht op de Bieshaar, dat is een Jenaplanschool. Ik heb inmiddels alle groepen, vanaf groep 6 naar beneden, wel gehad. Nu sta ik in de onderbouw voor groep 1/2. In 2007 heb ik de cursus Open Boek gevolgd, als leescoördinator van de Meander.
Ik vind dat elke school een Bibliotheek op school moet hebben!
Lees je veel voor in de klas? Welk boek lees je momenteel voor aan jouw leerlingen?
Alleen maar! Ik heb gisteren het boek We hebben er een geitje bij met behulp van een Kamishibai (vertelkastje) voorgelezen. Het thema was lente. Er zitten dan ook vingerpoppetjes bij. Dat is superhandig. De Kamishibai lenen we bij de bibliotheek, dat regelt onze leesconsulent Anita voor ons. De Kamishibai is echt heel leuk, ook om in hogere groepen te gebruiken. De kinderen zijn daardoor toch net iets meer geprikkeld. Je wekt er verwondering mee.
Na het voorlezen mogen de kinderen zelf met de Kamishibai het verhaal herhalen en naspelen. Dan kan ik dus heel goed horen of ze taalvaardig zijn, maar ook of het verhaal is blijven hangen. Dan hoef je alleen maar te observeren. Een heel leuke en makkelijke uitbreiding van de Kamishibai.
Hoe werkt jouw school samen met de bibliotheek?
We doen mee met projecten en themacollecties. Daarnaast zorgt de bibliotheek ervoor dat we voor kinderen altijd een aantrekkelijk aanbod aan boeken hebben. Onze school werkt met thema’s, bijvoorbeeld thema voeding. Dan zorgt de bibliotheek dat wij voor alle groepen een passende kist hebben met boeken over dat thema. We bestellen hier ook vertelplaten bij voor de Kamishibai.
Tijdens nationale campagnes zoals de Kinderboekenweek of De Nationale Voorleesdagen is het ideaal om samen te werken met de bibliotheek. Zij verzorgen dan bijvoorbeeld schrijversbezoeken, voorstellingen en gastlessen.
Tijdens de poëziedagen gebruiken we de leskist Van rijm tot rap en Vette Versjes. We krijgen hierna het thema kunst, dan nemen we de leskist Het blauwe paard, en groep 5/6 doet de Educatieve Escaperoom.
Ook hebben we dit jaar een gastles van Jozua Douglas, onze leesconsulent regelt dan een kist vol boeken van deze schrijver. Zo kunnen we de collectie aan laten sluiten op de thema’s van de school.
We doen mee aan De Nationale Voorleeswedstrijd. Helaas is onze leerling niet doorgegaan naar de regiofinales maar ze heeft het wel supergoed gedaan! Dit jaar was het een leerling met dyslexie, dus het was voor alle kinderen zoiets van: “O, ook als je dyslexie hebt kun je meedoen aan de voorleeswedstrijd en winnen.” Dat was een kippenvelmomentje! Ze las voor uit De Griezelbus, maar dan uit een aangepaste versie met groot lettertype.
Wat vind jij het leukste project van de Bibliotheek?
Dat is wel heel moeilijk kiezen. Er zijn zoveel leuke projecten! Ik vind de leskist Het Blauwe paard leuk, omdat het de onderbouw al echt kunst leert kijken en beleven. Ook de leskist Van rijm tot rap, omdat dichten een leuke vorm van (voor)lezen is. Daarnaast is het ideaal omdat poëzie een kerndoel is. Als je elk jaar meedoet met de poëzieweek en je neemt daarbij de leskist Van rijm tot rap af, werk je daarmee aan je kerndoelen.
Wat raad jij leerkrachten aan?
Wat ik leraren echt aanraad zijn de schrijversbezoeken. Tijdens de Kinderboekenweek bijvoorbeeld kun je een schrijver aanvragen. Het heeft zo’n impact op de leerlingen om een echte schrijver te ontmoeten. Dat is iets wat ze later nog weten “toen kwam die schrijver bij ons op school”. Dat stimuleert de leerlingen echt tot lezen, maar ook tot schrijven. De leerlingen krijgen dan vaak tips over hoe ze elf een verhaal kunnen schrijven. Een schrijver in de klas inspireert kinderen tot lezen en schrijven. Een schrijver ontmoeten heeft echt iets toegevoegde waarde!
Jullie hebben sinds kort een Bibliotheek op school, Kun je vertellen waarom jullie hiervoor hebben gekozen?
Omdat er nu voor ieder kind altijd een boek is. We hadden wel een schoolbibliotheek, maar nu met de Bibliotheek op school hebben we een nog mooiere collectie boeken. Dankzij de subsidie bij de Bibliotheek op school is er veel meer mogelijk. De Bibliotheek op school is echt een compleet pakket bestaande uit boeken, kasten, een digitaal uitleensysteem en ondersteuning door de leesconsulent. We gaan voor 100% bibliotheeklidmaatschap op onze school, maar niet ieder kind heeft een bibliotheeklidmaatschap. Kinderen zijn afhankelijk van hun ouders, zeker de jonge kinderen. Die moeten met hen naar de bibliotheek gaan. Nu we een Bibliotheek op school hebben kan niemand meer zeggen “ik heb geen boek”, want we hebben gewoon een schat aan boeken. Het begint met een goed boekenaanbod. Als je binnenkomt sta je meteen in de bibliotheek, het is nu het hart van de school. We stralen hiermee uit dat we lezen enorm belangrijk vinden. Dus dat is heel leuk!
We hebben kinderen ingewerkt als vrijwilliger. Die vinden dat helemaal geweldig. Ze gaan dan ook boeken aan elkaar aanbevelen. Dan komen twee kinderen in de bibliotheek. Het ene kind komt dan een boek inleveren, maar het andere kind wil het boek dan meteen lenen. Er ontstaat zo een superleuke interactie tussen de leerlingen.
Wat is de meerwaarde van een leesconsulent?
Onze leesconsulent Anita zorgt altijd dat we een actueel aanbod aan boeken hebben dat kinderen aanspreekt. Daarnaast de kennis en expertise die ze inbrengt. Ze geeft introductielessen bij leeskisten. Maar ook helpt ze kinderen die moeite hebben met een boek kiezen of een geschikt boek vinden. Ze gaat dan met hen in gesprek om ervoor te zorgen dat ook die leerlingen een geschikt boek krijgen. Dus zowel het aanbod als de kennis en expertise die Anita inbrengt.
Wat is jouw favoriete boek om voor te lezen aan groep 1/2?
Samen kunnen we alles! Daar begin ik elk schooljaar mee. De titel zegt het al, voor de teambuilding. Daar kun je dus makkelijk een boek voor gebruiken. Het is echt leuk hoe een boek kan leven in de klas. Stel er valt een bak kralen, dan moeten we dat opruimen. Dan zeg ik “samen kunnen we…” en dan roepen de leerlingen “alles!”. Dan gaan we met z’n alle opruimen. Heel cliché, maar het werkt.
Raad jij andere scholen aan om samen te werken met de bibliotheek?
Ik vind dat elke school een Bibliotheek op school moet hebben! Zodat ieder kind toegang heeft tot boeken en niet afhankelijk is van ouders. Er zijn dus gemeentes waar het jeugdabonnement niet meer gratis is. Dat vind ik vreselijk. Wat een drempel werp je dan op. Juist diegene die kans hebben om laaggeletterd te worden sluit je dan uit. Gelukkig is het jeugdabonnement hier wel gratis, dus dat zeggen we dan ook tegen ouders.