Jacques de Waart nieuwe stadsdichter van Amersfoort

Gepubliceerd op: 4 februari 2019 15:40

foto: Nel Groenendijk

Op donderdagavond 31 januari, landelijke Gedichtendag, is Jacques de Waart in het Eemhuis gekozen tot nieuwe stadsdichter van Amersfoort. Wethouder van cultuur Fatma Koşer Kaja maakte de uitslag bekend en speldde hem aan het eind van de avond de nieuwe ‘ambtsbroche’ op.

Vijf kandidaatstadsdichters waren door de jury uit dertien inzenders gekozen om mee te dingen naar het zesde stadsdichterschap van Amersfoort; Gerard Dummer, Jolanda Oudijk, Ali Serik, Twan Vet en Jacques de Waart. Dat deed de jury op basis van twee ingezonden gedichten, zonder dat zij wisten door wie de gedichten geschreven waren.

De kandidaten droegen eerst de twee ingezonden gedichten voor. Eén daarvan ging (in opdracht) over Johan van Oldenbarnevelt, het andere was een vrij gedicht. Daarna vond er een kort interview plaats waarin Karin Horst (specialist cultuur de Bibliotheek Eemland) hen vroeg naar hun betrokkenheid met de stad, hun passie voor gedichten en hun plannen voor de komende twee jaar. Op verzoek van jurylid Wichard Maassen (journalist!) maakten zij ook hun leeftijd bekend. Later zorgde dat voor de nodige hilariteit, want drie andere kandidaat dichters gaven aan ook 42 jaar te zijn (waarvan één gelogen) en ook in de zaal bleken er heel wat 42-jarigen te zitten.

Hoog niveau
Veel bezoekers, waaronder ook ex-stadsdichters, gaven aan onder de indruk te zijn van het niveau van de gedichten. In de tweede ronde droegen alle kandidaten een laatste gedicht voor, dit keer met als onderwerp ‘Koningsdag’; het actuele onderwerp dat zij een week daarvoor als finaleopdracht hadden gekregen. Het zou best kunnen dat Jacques de Waart daar een winnende slag sloeg, alhoewel Twan Vet met zijn gedicht over Koningsnacht ook indruk maakte.

Plannen
Wat betreft plannen sprongen er twee kandidaten uit: Ali Serik en Jacques de Waart. Jacques wil een poëtische restauranttocht organiseren, gedichten maken voor eenzame uitvaarten, maandelijks een gedicht maken voor een bijzondere Amersfoorter, bijvoorbeeld vanwege het ambacht of bijzonder leven. Zijn vierde plan is om kinderen te helpen hun eigen poëzie te ontdekken als voortzetting van de plannen van Eva Vleeskruijer; de scheidende stadsdichter.

De jury, bestaande uit Wichard Maassen (journalist en dichter), Guido de Wijs (columnist), Angeliek Noortman (raadslid CDA), Thjum Arts (cabaretier en docent) en Lies Pannevis (de Bibliotheek Eemland), beoordeelde de dichters op de avond zelf niet alleen op de gedichten, maar ook op presentatie en plannen voor de komende twee jaar.
Ook het publiek had een stem. Natuurlijk konden de fans op hun favoriete kandidaat stemmen, maar ze moesten de andere vier kandidaten ook punten geven, aflopend van 5 naar 1. Na de telling en het beraad van de jury in de pauze, bleek Jacques de Waart de winnaar en volgende stadsdichter te zijn.

Muziek
De avond was mede een succes door de ‘all star ex-stadsdichter-band’, bestaande uit de band High Five met drummer en ex-stadsdichter Arjen van der Linden, bassist Jeroen de Valk, gitarist Peter Smit en blazer Mo Rolland. De zang werd verzorgd door Cees van Weerd (ex-stadsdichter en opvolger van Arjen van der Linden), Nynke Geertsma (ex-stadsdichter en opvolgster van Cees van Weerd) en Eva Vleeskruijer (nu ex-stadsdichter en opvolgster van Nynke Geertsma).
Alhoewel Karin Horst tijdens de avond duidelijk aangaf dat de nieuwe stadsdichter echt niet hoefde te kunnen zingen, bleek dat Jacques de Waart dat wel kon. Dus wie weet staat er over twee jaar nog een zanger bij de band.

Gedicht Jacques de Waart over Johan van Oldenbarnevelt ( let op: dit is een naamgedicht (acrostichon), de eerste letters van het gedicht vormen de naam Oldenbarnevelt, vandaar bovenaan 'Van' )

Van

Oh onvermoeibaar man van staat
Landsadvocaat brengt tot stand
Doortastend met politieke hand
Een Nederland dat staat

Nauwgezet tegen weerstand wel bestand
Bestuurder koppig en kordaat
Amersfoorter die de tijd verstaat
Recht langs lijnen van ‘t verstand

Noodlottig de nacht nog te geven
Een laatste woord wat is het waard
Voor rechters die beslissen

Een vonnis een staatsman een leven
Lichtzinnig al verbeurd verklaard
Tekent: “Uuyt mijn camer der droefenisse”.

 

foto: Nel Groenendijk