Lina Boussakouk nieuwe voorleeskampioen van Eemland

Gepubliceerd op: 30 maart 2023 10:20

Woensdag 29 maart was een heel spannende middag voor negen kinderen van Eemlandse basisscholen en hun fans: De negen schoolkampioenen waren na drie voorrondes overgebleven als beste voorlezers van Eemland en streden nu tegen elkaar om die ene felbegeerde plek in de provinciale finale. In een vol - maar muisstil - ICOONtheater maakten zij het de jury erg moeilijk, maar er kon er maar één winnen en dat was Lina Boussakouk van de Caeciliaschool uit Amersfoort!

De Nationale Voorleeswedstrijd is een jaarlijkse wedstrijd voor leerlingen uit groep 7 en 8. Schoolkampioenen strijden eerst tegen elkaar in lokale en regionale rondes en vervolgens in de provinciale en de landelijke finale, tot er één de voorleeskampioen van heel Nederland wordt! In Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Leusden en Woudenberg deden dit jaar maar liefst 37 scholen mee aan deze wedstrijd, die wordt georganiseerd door de Bibliotheek Eemland.

De finale in het ICOON was enorm spannend en een feest om mee te maken; al die spannende, grappige en mooie fragmenten die werden voorgelezen, dat was echt genieten! Van iedere deelnemer werd een leuk filmpje vertoond en de fans in de zaal zaten met grote spandoeken.
Voor één meisje was het wel extra spannend, want ze was haar voorleesboek vergeten en haar vader moest heen en weer naar Baarn racen om het op te halen. Iedereen leefde met haar mee, de vader vond het boek onder een stapel kleren en was op tijd weer terug!

Kinderen die wat zenuwachtig waren werden op hun gemak gesteld door presentator Wouter Siebers en de jury had complimenten voor alle kinderen, want ze waren allemaal knettergoed. De jury bestond uit Erno de Groot (directeur van de bibliotheek) Sanne Linders (specialist voortgezet onderwijs) en kinderboekenschrijver Mijke Pelgrim. Alle deelnemers kregen een boek van Mijke, een bloem en echte voorleessokken.  

Kampioen Lina Boussakouk vertegenwoordigt nu de regio Eemland in de provinciale finale. Ze leest dan tegen 8 andere kinderen uit de provincie Utrecht en haar hele klas mag meekomen om haar aan te moedigen. Deze finale vindt plaats op maandag 17 april in het Eemhuis. Hup Lina!