Mireya Nielsen is voorleeskampioen van de provincie Utrecht

Gepubliceerd op: 18 april 2023 22:06

Mireya Nielsen van de Toonladder uit Nieuwegein heeft op maandag 17 april de provinciale finale van De Nationale Voorleeswedstrijd gewonnen. Het evenement werd georganiseerd in de Bibliotheek het Eemhuis. Op 24 mei vertegenwoordigt Mireya de provincie Utrecht tijdens de 30e landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd in Utrecht. Als Mireya wint mag zij zich een jaar lang De Nationale Voorleeskampioen en Kinderdirecteur 2023 van het Kinderboekenmuseum noemen.

Provinciaal voorleeskampioen word je niet zomaar. Mireya heeft het in de voorrondes moeten opnemen tegen maar liefst 197 kinderen uit de provincie. Nadat zij eerst schoolkampioen werd, streed zij in de lokale en regionale finales in de Bibliotheek en vervolgens won zij de provinciale finale in het Eemhuis in Amersfoort.

Juryvoorzitter Edward van de Vendel zei over Mireya dat zij ‘de bom’ was; ze deed alles helemaal goed, en zelfs nog een beetje meer dan dat! Mireya las voor uit Serafina en de zwarte mantel van Robert Beatty.

Lies Pannevis van de Bibliotheek Eemland, die de provinciale finale organiseerde namens BiSC Utrecht, hoopt net als Mireya dat zíj op 24 mei tot nieuwe Nationale Voorleeskampioen wordt gekroond. Als de beker naar Utrecht komt is dat een hele eer: de provincie levert de beste voorlezer van Nederland die ook nog een jaar lang kinderdirecteur wordt van het Kinderboekenmuseum.

Op 24 mei neemt de kampioen uit Utrecht het op tegen de voorleeskampioenen uit de elf overige provincies. De jury bestaat dit jaar onder anderen uit Kinderboekenambassadeur Martijn van der Linden en de finale wordt gepresenteerd door Edson da Graça.

De Nationale Voorleeswedstrijd

De Nationale Voorleeswedstrijd is een leesbevorderingscampagne van Stichting Lezen in samenwerking met de Bibliotheken. De betrokken organisaties willen met de wedstrijd een breed publiek laten zien dat (voor)lezen niet alleen belangrijk, maar vooral ook erg leuk is. Meer informatie via onze website: www.denationalevoorleeswedstrijd.nl.

De Nationale Voorleeswedstrijd wordt mede mogelijk gemaakt door Nederlandse Boekenbon BV.

Foto: Henry Krul