Nacht van de Literatuur op 18 september in het Eemhuis

Gepubliceerd op: 12 juli 2021 11:31

Op 18 september 2021 vanaf 20:00 uur verwelkomt ‘De Nacht van de Literatuur’ drie schrijvers in de Bibliotheek Eemland: Tommy Wieringa, Sofie Lakmaker en Auke Hulst. Zij lezen voor uit eigen werk en zullen geïnterviewd worden over hun schrijverschap, hun recente werk en alles wat nog meer ter sprake komt. Je kunt deze avond bijwonen in de bibliotheek of via een online livestream. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website van de bibliotheek. De avond zal worden afgesloten met een afterparty in het KAdECafé.

Op de website www.nachtvandeliteratuur.nl is meer informatie te vinden over deze Nacht. Waar in eerdere edities het festival verspreid werd over meerdere locaties rondom het Spui en het Eemplein, heeft de organisatie besloten i.v.m. Covid-19 perikelen dit jaar het festival te organiseren op maar 1 locatie en met 3 schrijvers. Het aantal toegestane bezoekers in het Eemhuis zal aangepast worden naar de dan geldende Corona-regels. We hopen volgend jaar op zaterdag 12 maart 2022, als afsluiting van de Boekenweek, weer een volledig festival neer te kunnen zetten met meer auteurs en dichters en meerdere locaties.

Tommy Wieringa (1967) is schrijver, columnist en scenarist. Wieringa schreef onder andere de romans Alles over Tristan (Halewijnprijs, 2002), Joe Speedboot (F. Bordewijkprijs 2006), Caesarion (shortlist IMPAC Dublin Literary Award 2013) en De heilige Rita (Bookspot Lezers- en Literatuurprijs, publieksprijs Gouden Boekenuil en Inktaap 2017). Pieter Steinz schaarde Wieringa in NRC Handelsblad onder ‘de Grote Tien van de Nederlandse literatuur.’

Sofie Lakmaker (1995) debuteerde in 2021 met het alom geprezen De geschiedenis van mijn seksualiteit, waarin ze haar liefdesleven en de eenzame worsteling met haar gender beschrijft. ‘De geschiedenis van mijn seksualiteit luidt: dat ik altijd op zoek ben geweest naar iemand die de deuren en ramen zou sluiten, zou zeggen: en nu is het goed.’
NRC Handelsblad schreef: ‘De debuutroman van Sofie Lakmaker heeft het in zich om een hit te worden – omdat het een vurig verhaal is, nietsontziend en grappig, zo smeuïg geschreven dat je erdoorheen vliegt.’ De Standaard voegde daar aan toe ‘Een veelbelovende literaire aankondiging: hier is Sofie Lakmaker. Wen er maar aan.’

Auke Hulst (1975) is schrijver, literatuurcriticus, journalist en muzikant. Sinds zijn debuut in 2006 publiceerde hij vele romans, essaybundels en reisboeken. Zijn succesvolle derde roman Kinderen van het Ruige Land (2012) werd genomineerd voor de BNG Literatuurprijs en bekroond met de Cutting Edge Award 2013, de prijs voor het Beste Groninger Boek, en de Langs de Leeuw Literatuurprijs van het gelijknamige tv-programma. Slaap zacht, Johnny Idaho (2015), een dystopische roman over thema’s als economische apartheid en surveillance, werd genomineerd voor de Halewijnprijs, de Boekhandelsprijs en bekroond met de Harland Awards Romanprijs en de Reinaert-trofee. In het najaar van 2021 verschijnt een nieuw boek van zijn hand De Mitsukoshi Troostbaby Company, waar reikhalzend naar uitgekeken wordt.