Nederland Leest in tijden van Corona

Gepubliceerd op: 29 oktober 2020 13:39

Omdat we worden geadviseerd om zoveel mogelijk thuis te blijven, organiseren we dit jaar tijdens Nederland Leest vooral corona-veilige activiteiten. Je kunt meedoen aan de Eemlandse Schrijfwedstrijd en we doen mee aan een recordpoging recensies schrijven op Hebban. In november kun je, zoals elk jaar ten tijde van de campagne Nederland Leest, ook weer een boek ophalen in de bibliotheek dat je niet terug hoeft te brengen. Dit jaar is dat 'Het zwijgen van Maria Zachea' door Judith Koelemeijer. Het boek kan afgehaald worden in de eigen vestiging.

Het zwijgen van Maria Zachea

Het is 1989. Een oude moeder heeft een hersenbloeding gehad en hult zich sindsdien in een mysterieus stilzwijgen. Haar twaalf volwassen kinderen besluiten om beurten voor haar te zorgen. ‘Het zal niet lang duren’, zeggen ze tegen elkaar. Maar tegen alle verwachtingen in blijft hun moeder leven. Acht jaar lang zit ze stil voor het raam. Steeds brozer en langzaam vergroeiend met haar stoel. Judith Koelemeijer raakte geïntrigeerd door het beeld van de zwijgende moeder – haar oma – en ging op zoek naar de geschiedenis van haar familie. Ze vroeg zich af wat de twaalf kinderen dachten over hun moeder, nu ze avond aan avond tegenover haar zaten. Wat wisten ze van haar? Wat wisten ze eigenlijk van elkaar? Hoe keken ze terug op hun gezamenlijke jeugd in de jaren...

Het boek van Judith Koelemeijer is vanaf 1 november af te halen in je eigen vestiging. Kun of wil je het op dit moment niet ophalen, dan is het hier ook te reserveren. Kies bij 'ik heb een' de optie 'reserveren 'Het zwijgen van Maria Zachea''.

Open Leesclub

Voor mensen die het toch heel fijn vinden om elkaar fysiek te zien en te ontmoeten, organiseren we twee open leesclubs, één in het Eemhuis en één in Bibliotheek Baarn. Uiteraard houden we ons hierbij aan alle noodzakelijke maatregelen. Per leesclub is er plek voor 8 personen. Deze open leesclubs worden georganiseerd in samenwerking met Stichting Senia.

Eemlandse Schrijfwedstrijd

Deze maand organiseren we een korte verhalen schrijfwedstrijd. Aan de hand van het thema ‘Kleine geschiedenis, grote verhalen’ kunnen schrijvers in de geschiedenis van de eigen familie of van de stad of streek waarin ze wonen duiken. De persoonlijke geschiedenis begint klein en ligt soms verborgen, maar als je goed zoekt is er altijd een groot verhaal te vinden. Waarbij gezegd kan worden dat gisteren ook al geschiedenis is. Of zo’n korte termijn meteen een groot verhaal oplevert is aan de schrijver. Het verhaal hoeft niet (auto)biografisch te zijn, maar moet wel gebaseerd zijn op een kleine gebeurtenis uit de nabije of verre geschiedenis.

Meer informatie over de schrijfwedstrijd vind je hier.

Recordpoging

Hebban.nl is de populairste boekensite en grootste lezerscommunity van Nederland en Vlaanderen met inmiddels bijna 200.000 leden. In samenwerking met alle Nederlandse Bibliotheken willen we op Hebban proberen duizend leeservaringen te verzamelen. Doe mee aan deze recordpogin door een recensie of korte reactie achter te laten op de boekpagina van 'Het zwijgen van Maria Zachea' en maak kans op een Boekenbon ter waarde van 25 euro. Laat hier uw reactie of recensie achter.

Interview met Judith Koelemeijer bij bibliotheek Utrecht