Privacy op internet; tips en alternatieven

Gepubliceerd op: 19 februari 2020 19:56

Hoe bescherm je je data, je computer en je identiteit op internet? In het kader van de Tegenlicht Meetup033 op 19 februari 2020 over ‘de grote dataroof’ vindt u hieronder tips en alternatieven om de veiligheid en privacy op internet te vergroten.

Browsers

De meest bebruikte browsers zijn : Chrome (Google) Safari (Apple), Edge (Microsoft) en Firefox,. Firefox (van Mozilla) is daarvan de meest onafhankelijke browser. 

Lees ook dit artikel over browsers van de consumentenbond. 
Installeer Ublock in de browser (support voor Firefox, Google Chrome en Safari). Hiermee worden pop-up advertenties, trackers etc. voorkomen.
Voor wie veel gebruik maakt van openbare wifi is een VPN (Virtual Private Network) iets om te overwegen. 

Veel browsers hebben de mogelijkheid om te kiezen voor incognito tabbladen. Daarmee voorkom je dat er, naar aanleiding van de zoekopdracht, allerlei advertenties verschijnen op sites of sociale media. Je voorkomt echter niet dat de bezochte websites informatie over je opslaan.

Let op: als je via zoekmachines zoekt naar apps of programma’s, kijk dan goed of het webadres begint met de naam waarop je hebt gezocht. De bovenste zoekresultaten zijn vaak reclames. 

Zoekmachines

Gebruik Duckduckgo of Startpage want dit zijn (in tegenstelling tot google) zoekmachines die geen persoonsgegevens opslaan. Je kunt ze alletwee integreren in je browser. 

Ecosia is een duurzame zoekmachine die bomen plant per aantal zoekacties. 

Wachtwoorden

Sla je wachtwoorden op in een digitale kluis (wachtwoordmanager) met een sterk wachtwoord (neem bv een hele zin) en stel tweetrapsverificatie in (zie hieronder)
Lastpass & Dashlane komen bij de consumentenbond als beste uit de test.
Let op: bewaar het wachtwoord van je kluis offline op papier en bewaar die op een veilige plek in huis.

Tweetraps beveiliging/verificatie

Stel zoveel mogelijk de tweetraps beveiliging/authenticatie in voor sociale media, je wachtwoordkluis/ wachtwoordmanager, maar ook voor bv emailadressen als hotmail/gmail. Tweestaps beveiliging houdt in dat je moet bevestigen (meestal via je telefoon) dat jij het bent die probeert in te loggen. Een artikel (en video’s) over hoe je dat doet is te vinden bij de consumentenbond.
Let op
: je telefoon wordt hiermee erg belangrijk, dus beveilig die goed. Meld je ook aan voor diensten als 'Find my phone' (google, apple, of via account van het merk telefoon) 

Virusscanners

Neem een goede virusscanner om je computer en smartphone te beschermen tegen phishing, ransomware, onbeschermde websites etc. (het met Windowscomputers meegeleverde ‘Defender’ programma en het vaak voorgeprogrammeerde MacAfee presteren minder goed).
Gratis :
Avira en Avast hebben relatief goede gratis programma’s.
Betaald : 
Avira Antivirus pro
Kaspersky internetsecurity 2020
Bitdefender internetsecurity 2020
De meeste van deze virusscanners/beveiligingsprogramma’s bieden (tegen een meerbedrag) de mogelijkheid om te surfen via VPN. 

Mail

Protonmail is een veilige en gratis maildienst die gebruik maakt van encryptie. Bij de betaalde versie krijg je meer mogelijkheden. Diensten als Hotmail, Gmail en Outlook zijn gratis en handig, maar slecht voor je privacy. Gebruik deze diensten voor bv nieuwsbrieven van commerciële partijen. Verstuur er geen privacy gevoelige informatie vandaan. (nb stel voor de zekerheid altijd tweetraps verificatie in).

Whatsapp

Whatsapp is (net als Instagram trouwens) van Facebook. Als je vindt dat Facebook al veel te veel data heeft, stap dan over naar Signal. (hier kun je ook mee videobellen). De Europese commissie kiest Signal zelfs als aanbevolen Chat-app. Er stappen steeds meer mensen over. Wijs de contacten op het artikel over Europese commissie of op dit artikel van Bitsoffreedom. 

Facebook, twitter, instagram en andere sociale media

Het slimste wat betreft privacy en dataroof is natuurlijk om geen gebruik te maken van sociale media. Als je het toch doet, stel dan in dat mensen die je willen volgen, daarvoor toestemming moeten vragen. Met name voor Facebook, Instagram en tiktok, waar veel privé foto’s en filmpjes worden gedeeld, is dat verstandig. Stel overal tweestaps beveiliging in (zie boven)

Twitter
Voor twitter zijn op dit moment geen serieuze alternatieven. Je kunt wel overwegen om ipv de officiële app een alternatieve app te nemen : bv Tweetcaster (minder reclame)

Facebook
Voor Facebook zijn een paar alternatieven, maar die worden niet zoveel gebruikt. 
Een mogelijk alternatief voor Facebook is Mastodon; een netwerk dat gebruikt maakt van open webprotocollen en vrije software. Het is net zoals e-mail gedecentraliseerd. Het bestaat al langer, maar wordt nog niet door heel veel mensen gebruikt.
Er zijn verschillende nationale en internationale initiatieven die bezig zijn met het opbouwen van een nieuw soort internet, inclusief nieuwe sociale media. 
Lees ook de queeste van professor Ruben Verborgh om zijn data terug te krijgen van Facebook, nadat hij zijn account verwijderde.

Let op: Log niet in op andere websites met je sociale media accounts, 
hoe gemakkelijk dat ook is, want alle data wordt gekoppeld.

Smartphones

Android : Neem een adblocker app op je telefoon. Bijvoorbeeld Blokada
Zet GPS, Bluetooth, Wifi en NFC standaard uit. Zet het aan als je het nodig hebt. Dat kan heel gemakkelijk via instellingen ‘verbindingen’ (staat meestal bovenaan)
Zet zo min mogelijk apps op je telefoon. Gebruik bv je browser om naar facebook te gaan, niet de facebook app. 
Lees verder dit artikel van Bits of freedom.
Apple : Omdat Apple veel strenger is in het toelaten van apps, is dat over het algemeen een veiligere (en duurdere) telefoon. Lees voor tips dit artikel.

Slimme apparaten, IoT (Internet of Things)

Blijf zoveel mogelijk weg van het Internet of Things (IoT) oftwel slimme apparaten zoals: Google home, Alexa, thermostaten, televisies, camera’s, koelkasten etc. Zonder dat je het weet wordt hier vaak informatie afgeluisterd en doorverkocht. En wanneer je eenmaal zo'n slim apparaat hebt, word je vaak gegijzeld; dwz dat je akkoord moet gaan met de voorwaarden omdat je anders geen updates krijgt of toegang tot mogelijkheden.

Offline computer club Amersfoort

Wie belangstelling heeft voor Open source en online privacy en zich daar ook lokaal voor wil inzetten, kan zich aanmelden via deze website.  

Alerts en nieuwsbrieven

Je kunt je opgeven om waarschuwingen te krijgen voor beveiligingsrisico's dmv berichtendiensten of nieuwsbrieven;
Zeker online van de consumentenbond
of Alerts van de Fraudehelpdesk.

andere tips

Lees 'Hoe ontsnap je aan de grote dataroof' op de VPRO website.
Bekijk de website van internet security experts 'Laat je niet hackmaken' 
De consumentenbond heeft een zeer uitgebreide website rondom privacy op internet. Een aantal zaken is voor iedereen toegankelijk. Testresultaten meestal alleen voor leden. Geen lid? In de bibliotheken altijd gratis te raadplegen.
Bekijk tips en tools op de site van Bits of Freedom.

Collectietips over privacy