Programma WAUW!denberg 2021 in Cultuurhuis Woudenberg

Gepubliceerd op: 24 augustus 2021 14:03

Van maandag 4 t/m zaterdag 9 oktober doet de Bibliotheek Woudenberg mee aan WAUW!denberg in het Cultuurhuis Woudenberg. Een WAUW!week vol met praktische informatie en inspirerende activiteiten over duurzaamheid waarbij het thema `De wereld van morgen begint bij jou` centraal staat. Op verschillende gebieden nemen we je mee en doen we handreikingen hoe jij op een makkelijke praktische manier de wereld, je omgeving en Woudenberg een stukje beter en mooier kunt maken. Je komt erachter dat duurzaam leven heel inspirerend, creatief én lekker kan zijn. En dat iedereen Wauw!denberger kan worden!

Programma

Ma 4 oktober 2021: De wereld van morgen begint bij jou
19:00 - 19:10 uur: Opening door wethouder Marleen Treep
19.10 - 20.00 uur: Wat kan ik doen voor de wereld van morgen?

Annemarie Houkes, van Fairtrade Leusden, legt uit dat het helemaal niet zo moeilijk is om hier, als consument, een positieve invloed te hebben op een wereld met betere milieu- en arbeidsomstandigheden voor iedereen.
20.30-21.30 uur: Maak jouw tuin geschikt voor de toekomst.
Hoe pas je je tuin aan op het veranderend klimaat met meer hitte, wateroverlast en droogte? En hoe zorg je voor meer soorten planten, insecten en kleine dieren? Wil je je tuin verfraaien of een nieuwe tuin aanleggen? Op deze avond krijg je veel inspiratie. Naast de lezingen is er een plantenmarkt, en vind je verschillende boeken en informatiemateriaal over tuinieren, inheemse planten en Heuvelrugtuinen.

20.30 uur: Inleiding ‘Project Heuvelrugtuinen in Woudenberg’ door Peter Smit, projectleider Natuur- en Milieufederatie Utrecht.
Wat is een Heuvelrugtuin? En waarom een Heuvelrugtuin? Hij is minstens 60% groen, er wordt gifvrij getuinierd, hij biedt beschutting aan vogels en insecten en je vindt er planten die passen in onze regio. Het Nationaal Park UH, IVN natuureducatie en Natuur en Milieufederatie hebben de krachten gebundeld om ook hier, samen met de gemeente en de Stichting Duurzaam Woudenberg, zoveel mogelijk tuinen in te richten als Heuvelrugtuin. Gaat jouw groene hart hiervan sneller kloppen en wil jij ook aan de slag met jouw tuin? Of wil je iets weten over de Heuvelrugvoorbeeldtuinen in Woudenberg? Meld je aan!

20.40 uur: ‘Inheemse planten in Jouw Heuvelrugtuin’ door tuinontwerpster Frederike van der Kooij.
Het toepassen van planten die van oudsher thuishoren op de Utrechtse Heuvelrug is van groot belang om de biodiversiteit te herstellen en de natuur weerbaar te maken tegen de gevolgen van klimaatverandering. In deze lezing vertelt tuinontwerpster Frederike van der Kooij niet alleen waarom inheemse planten zo belangrijk zijn, maar ook welke inheemse planten geschikt zijn voor jouw tuin, waar je op moet letten bij het beplanten van een tuin en waar je de juiste informatie en producten vindt. Ook krijg je tips om natuurlijke helpers, voedsel en beschermers slim in te zetten voor een onderhoudsvriendelijke tuin. Zo kun je snel zelf aan de slag met het creëren van jouw eigen Heuvelrugtuin!

- Wo 6 oktober: Workshoplunch Natuurlijke producten
Maak zelf een aantal natuurlijke (verzorgings)producten zoals een scrubzeepje en wasmiddel. Je kunt je eigen lekkere zeepje of geurolie meenemen en verwerken.
Tijd: 12.00 uur lunch, 12.30 uur workshop. € 10,00 incl. broodje en materiaal.

- Wo 6 oktober Alles Kidz: Herfstkunststukjes met natuurlijke producten
Maak van hout, kurk en andere natuurlijke producten een mooi kunstwerkje.
Tijd: 15.00 uur. Deelname € 3,00. Leeftijd: 6 tot 9 jaar.

- Wo 6 oktober: Alles Kidz: Sieraden maken
Geef gebruikte koffiecups een nieuw leven en maak er mooie sieraden van.
Tijd: 15.00 uur. Deelname € 3,00. Leeftijd: 9 tot 12 jaar.

- Wo 6 oktober: Politiek Debat
Aan de hand van actuele en prikkelende stellingen over duurzaamheid discussiëren we over 'De wereld van morgen begint bij jou'. Iedereen is welkom, dus of je nu ondernemer, politicus, bestuurder, belangenbehartiger, maar bovenal inwoner van Woudenberg bent. Doe mee of kom als toeschouwer! Vooraf aanmelden E: gahtenwolde@hetnet.nl. Het debat is o.l.v. van Elske van de Fliert van Stichting Duurzaam Woudenberg.
Tijd: 20.00 uur. Toegang gratis.

- Vr 8 oktober: Huiskamerquiz: Groen moet je doen!
Teams van 3 à 4 personen kunnen deze keer hun kennis testen op het gebied van duurzaamheid tijdens deze duurzame, maar vooral gezellige Huiskamerquiz. Info: www.bibliotheekeemland.nl Aanmelden via woudenberg@bibliotheekeemland.nl.
Tijd: 20.00 uur. € 6,00 incl. hapje.

- Za 9 oktober: WAUW!dag
Op de koffie bij ….WAUW!denbergers.
Wethouder Marleen Treep en leden van Stichting Duurzaam Woudenberg praten u bij over duurzaamheidszaken in de gemeente. Ook onze Energiecoaches en Repaircafé-reparateurs zijn deze ochtend aanwezig. Ook worden de 2 winnaars bekend gemaakt van de Zelf-zaai-wedstrijden uit april. Wie kweekte de hoogste zonnebloem en wie maakte de mooiste foto of foto`s van een eigen zaaisel? Meedoen aan de fotowedstrijd kan tot 25 september via programmacoordinator@cultuurhuiswoudenberg.nl.
Tijd: 10.30 - 12.00 uur. Toegang gratis.

Kookworkshop: Wat maak je menu?
Wauw, wat je allemaal met groenten kan doen. Je maakt lekkere, frisse en gevarieerde hapjes. De workshop duurt een uur en daarna een uur gezond snoepen. Aanmelden uiterlijk 5 oktober bij de kok Hetty Deunk via: watmaakjemenu@gmail.com.
Tijd: 13.30 - 15.30 uur, Deelname € 25,00 p.p.

Workshop: Zelf een fijnstofmeter maken om luchtverontreiniging te meten.
Luchtverontreiniging is overal om ons heen. Tijdens deze workshop schetst Marvin Tjon van Luchtwachters Delft wat luchtvervuiling is en welke effecten dit heeft op het milieu en onze gezondheid. Zo ademen we bijvoorbeeld microscopisch kleine deeltjes fijnstof in, afkomstig van verkeer, industrie, houtstook en landbouw. In deze regio staan geen officiële meetstations van de overheid. Daarom bouwt u tijdens de workshop zelf een fijnstofmeter die u thuis kunt ophangen. Daarmee krijgt u een idee van de luchtkwaliteit in uw buurt. De metingen worden via uw wifiverbinding opgeslagen en gekoppeld aan landelijke meetstations van o.a. het RIVM. Zo zetten we ook hier de luchtvervuiling op de kaart. Meer informatie op: www.luchtwachtersdelft.nl/meten. Aanmelden tot 24 september via: wowauw@luchtwachtersdelft.nl.
Tijd: 13.30 - 15.30 uur. Deelname € 25 p.p inclusief fijnstofmeter.

Verplicht reserveren

Leuk als je deelneemt aan de activiteiten. Het is verplicht om vooraf te reserveren i.v.m. een beperkt aantal plaatsen. Bij een aantal activiteiten staat een emailadres om u op te geven. Voor de overige activiteiten kunt u reserveren bij de infobalie van het Cultuurhuis of mailen naar info@cultuurhuiswoudenberg.nl.