Uniek theatercollege over Amersfoort in de Tweede Wereldoorlog

Gepubliceerd op: 1 april 2021 14:10

Wat betekende de Tweede Wereldoorlog voor de Amersfoorters? Hoor en zie het tijdens een 40-minuten durende video-installatie documentaire 'Amersfoort '40-'45' vol archiefmateriaal van Archief Eemland. Tijdens dit unieke theatercollege zien bezoekers de grootste verzameling origineel Amersfoort beeldmateriaal uit de Tweede Wereldoorlog ooit verzameld. Van 3 t/m 9 mei in Het Eemhuis.

In deze 40-minuten durende video-installatie documentaire vol archiefmateriaal neemt doorgewinterde verteller Hans Goedkoop je als voice-over mee naar het Amersfoort van de vroege jaren '40.

Was de stad voorbereid op de naderende Duitse inval? Wat betekende de Tweede Wereldoorlog voor de Amersfoorters? En waarom mogen we van geluk spreken dat het Amersfoort zoals wij dat nu nog steeds kennen zowel de bezetting als de bevrijding heeft overleefd?

Het theatercollege is geproduceerd door het Medialab van de Bibliotheek Eemland. Eerder al maakte het Medialab de de succesvolle en meermalen uitverkochte producties ‘Buitenaards’ met Govert Schilling en ‘Van Staatsman tot Schavot’ over het leven van Johan van Oldenbarnevelt, met Hans Goedkoop. Het theatercollege Amersfoort ’40-’45 is ontstaan ter ere van 75-jaar bevrijding en sluit aan op de tijdlijn van www.amersfoort4045.nl.

Het theatercollege is ontwikkeld als video-installatie die meermalen per dag te zien zal zijn in een speciaal mini-theater in Het Eemhuis. Mochten de corona-maatregelen ook vertoningen met minimale bezetting niet toestaan dan komt er een online alternatief. In welke vorm en met welke capaciteit de vertoningen zullen plaatsvinden is helaas pas eind april bekend i.v.m. de dan geldende corona-maatregelen. Bezoekers die zeker willen zijn van een ticket kunnen zich opgeven op via hier om direct bericht te krijgen als de definitieve vorm bekend is.