Verslag Tegenlicht Meet Up: Ouderwetse woonmarkt schreeuwt om verjonging

Gepubliceerd op: 15 juli 2021 16:20

Tropisch weer en een uitzending van de EK Voetbal stonden een gepassioneerde discussie tijdens de Tegenlicht Meet Up 033 over de huidige woningmarkt niet in de weg. Hoewel de situatie van starters het uitgangspunt was, bleek al snel dat voor het vinden van creatieve oplossingen, een bredere blik nodig is.

Selda Tarhan vertelde hoe zij en haar vriend nu tijdelijk een veel te duur huis huren. Het is niet alleen de krapte aan woningen. Alle regelgeving en financiële eisen maken ook dat voor starters een eigen plek een droom blijft. Ze zou graag willen dat de wet- en regelgeving wordt aangepast en er een beleggersverbod komt. Creatieve oplossingen als andere woonvormen, zouden ook flink kunnen bijdragen.

Noëlle Sanders is gemeenteraadslid én makelaar. Ze zou graag willen meewerken aan het veranderen van de regelgeving, zodat het opjagend effect van het beleggen in vastgoed aan banden gelegd wordt. Een regel dat de koper ook in de woning moet gaan wonen kan veel oplossen. Ook zou het mooi zijn als de starters zich roeren. Waar blijven toch de protesten tegen de situatie waar zovelen in vastlopen? Zij pleit ook al tijden voor een oplossing voor ouderen die alleen in grote huizen wonen en wel kleiner willen, maar geen goede plek kunnen vinden. De demografie van Nederland, steden en dorpen verandert sterk. Daar moet meer op ingespeeld worden.

Lizelotte Nagtegaal nam met haar gezin de stap naar het wonen in een tiny house vlakbij Zeist. Ze is initiatiefnemer van het manifest ‘Passend beleid voor collectieve en andere woonvormen’. De roep om anders, (gezamenlijk en voor elkaar en de omgeving zorgen) te wonen neemt heel erg toe. Ze roept op om het manifest te ondertekenen en zo gemeentes en de politiek stimuleren om beleid te maken voor het inzetten van andere en nieuwe oplossingen voor de vastgelopen woningmarkt. Dat is nodig omdat de traditionele aanpak het probleem verergert. Er is vrijwel geen grond te vinden voor kleinschalige initiatieven, omdat de macht van investeerders in de portemonnee zit. Vrijwel altijd overbieden die alle anderen. En als er wel grond gevonden wordt, dan is er nog een berg aan wet- en regelgeving te overwinnen om iets anders te mogen beginnen dan de geijkte aanpak toelaat. Die is niet berekend op collectieve initiatieven of het werken met aan tijdelijke situaties.

Haar betoog ging naadloos over in dat van Eugène Zaaijer, architect en ook bewoner van een tiny house. Hij is uiterst actief om mensen bij elkaar te brengen die elkaar kunnen helpen om oplossingen te realiseren, van het verbinden van belangen tot technische handreikingen. Hij geeft aan dat niet alleen jonge starters gebaat blijken bij het vinden van een vernieuwende, maar dat ook ouderen op hun plek vastzitten, omdat ze geen kant uit kunnen op deze markt. Voor ouderen kan het wonen in een collectief project een uitstekende stap zijn. Beter op maat wonen, geeft toch ook minder zorgen en kosten. Mensen om je heen betekent dat de vereenzaming niet toeslaat en er minder een beroep hoeft te worden gedaan op de zorg. De kennis die zij hebben opgedaan kan jongeren verder helpen. Het mooist is als je creatieve woonvormen kunt verbinden met duurzaamheid. Laat bijvoorbeeld een boer uitkopen door een collectief dat een woning voor de boer opneemt in het project en het beheren van een voedselbos. En ga er niet vanuit dat er voor de eeuwigheid gebouwd moet worden. Laat ruimte aan tijdelijkheid, zodat oplossingen op maat in de loop der tijd binnen bereik blijven.

De toehoorders in de zaal zouden met de sprekers graag zien dat er ook in Amersfoort initiatieven ontstaan voor gepaster wonen. Belangrijk want zoals Selda toevoegde, ze heeft niks te kiezen. Zoals het nu is, moet ze op een gegeven moment wel in zo’n standaard huis gaan wonen en blijven de torenhoge kosten haar voor de voeten lopen.
Tegenlicht Meet Up 033, de bibliotheek Eemland en Noëlle Sanders onderzoeken samen of er initiatiefgroep gestart kan worden via sociale media. Het zou mooi zijn wanneer ook in Amersfoort de boel in beweging komt. Dat lukt alleen als mensen zich daar persoonlijk voor gaan inzetten.

Wie geïnteresseerd is en mee wil doen, kan naar KennisCloud. Een website die is opgezet door de Nederlandse bibliotheken om kennis te delen en elkaar te helpen.