Zadenbieb opent in diverse bibliotheekvestigingen

Gepubliceerd op: 20 mei 2021 11:37

De Bibliotheken zijn weer volledig open en daarom kunnen de Bibliotheken Baarn, Woudenberg en Achterveld eindelijk starten met een nieuw concept dat al een poos in de steigers staat: de Zadenbieb. Bij de Zadenbieb, die per direct te bezoeken is, lenen leden kosteloos zaden. De bibliotheekvestigingen starten met de Zadenbieb naar aanleiding van het succes van de Zadenbieb Leusden, deze opent ook weer de deuren.

De collectie van de Zadenbieb bestaat uit groenten-, kruiden- en bloemenzaden en is samengesteld uit zaden die gedoneerd zijn door onder andere Eurofleur, Hans Verburg Tuinzaden, Welkoop Woudenberg, Vreeken's Zaden. Daarnaast wordt de collectie door leden aangevuld. De bibliotheek vraagt de leden die gebruikmaken van de Zadenbibliotheek om van de sterkste plant zaden te winnen en om deze weer terug te brengen naar de Zadenbieb. Zo kan de collectie blijven bestaan en groeien.

Het verbouwen van eigen voedsel wordt door het uitlenen van zaden eenvoudiger, goedkoper en succesvoller. Bovendien krijgen meer mensen met de Zadenbieb toegang tot veel verschillende biologische zaden en is er de mogelijkheid om kennis te delen. De bibliotheek heeft daarnaast een grote collectie boeken op het gebied van (moes)tuinieren om bezoekers te informeren.

De Zadenbieb Leusden bestaat sinds 2020. Er zijn daar inmiddels 120 leden.